Båtstölderna fortsätter att minska

Båtstölderna i Sverige fortsätter att minska, mycket tack vare samarbete mellan båtägare, menar Rino Carlsson, polis och nationell samordnare för projektet Båtsamverkan. –Får man vara ärlig så är det polisen som gjort minst, det är de här andra som har hjälpt sig själva, säger han.

Båtstölderna minskar i Sverige. Arkivbild.

Båtstölderna minskar i Sverige. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2023-04-28 19:04

Sex år i rad har båtstölder och stölder från båt minskat nationellt. Enligt Rino Carlsson sticker dock årets siffror ut extra mycket.

– Det handlar nog mer om gärningsmännen och om vad de prioriterar än vår verksamhet. Vi kör ju på som vanligt och använder de strategier och metoder som vi tror på, säger han.

Under årets första tre månader gick till exempel stölder av båtar och båtmotorer ner med 49- respektive 46 procent i landet, enligt statistik från Stöldskyddsföreningen.

Internationella ligor

Rino Carlsson anser att ihärdigt arbete med utvalda strategier burit frukt. Enligt honom är en stor del av dem som stjäl båtar, och kanske framför allt båtmotorer, medlemmar av internationella stöldligor. Därför ger ett frihetsberövande stor effekt.

– När vi frihetsberövar tre eller fyra stycken så går stölderna ner kraftigt i några veckor innan det kommer tillbaka, men då är det andra personer, säger han.

Men det är enligt Rino Carlsson inte polisens arbete som gör störst skillnad.

– Får man vara ärlig så är det polisen som gjort minst, det det är de här andra som har hjälpt sig själva med bra åtgärder som vi vet fungerar.

Kritisk period

Framför allt handlar det om att hjälpas åt att göra det svårt för tjuvarna. Rino Carlsson menar att man först måste analysera hur tjuvarna tar sig till och från platsen, vilken tid på dygnet och året de slår till i varje specifik båthamn.

Sedan kan man börja med åtgärder som övervakningskameror och att försvåra tillgången till båtarna under specifika tider på dygnet. Och det är hög tid att hålla extra koll.

– Det här är en väldigt kritisk period, fram till sjösättningen. Det brukar vara i samband med sjösättning och upptagning, tiden före och strax efter som brukar vara de mest kritiska perioderna, säger Rino Carlsson.

Fakta: Råd mot båtstölder

Rino Carlsson, nationell samordnare för projektet Båtsamverkan:

"Det vi kan säga är att de som inte är aktiva med båtsamverkan löper mycket större risk för att bli utsatta för brott.

Man måste analysera problemet: vilken årstid och vilka tider sker det? Kommer de sjövägen eller landvägen? Man måste börja där.

Sedan kan man skaffa en gemensam övervakningskamera, försvåra terrängen så man inte kan komma dit med lastbil på natten och sådant.

Det finns egentligen ingenting du kan köpa, något lås eller skydd som gör att du är skyddad, det är bara grejer som försvårar och det är bra men inget skydd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!