Beordrade barn att mörda – får 18 års fängelse

En 20-årig man får 18 års fängelse för inblandning i grova våldsbrott tre dagar i följd i södra Stockholm i januari. Mannen ska på uppdrag av den så kallade "kurdiska räven" förmått 14- och 15-åriga pojkar att utföra dåden.

Den utpekade huvudmannen (till vänster) tillsammans med sin försvarare Anton Strand tecknad under tingsrättsförhandlingen.

Den utpekade huvudmannen (till vänster) tillsammans med sin försvarare Anton Strand tecknad under tingsrättsförhandlingen.

Foto: Anna-Lena Lindqvist /TT

Brott2023-06-27 11:03

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholm 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken. Det gör även de tre dåd som skedde mellan 20–22 januari.

Enligt åklagarsidan har den 20-årige huvudmannen agerat på uppdrag av Foxtrotnätverket och dess utpekade ledare, den efterlyste man som kallas "kurdiska räven", då han förmått fem pojkar mellan 14 och 15 år att utföra dåden.

20-åringen döms nu av Södertörns tingsrätt mot sitt nekande för anstiftan till försök till mord, försök till mord, anstiftan till förberedelse till mord samt grovt vapenbrott. Påföljden blir 18 års fängelse.

Det första av de tre dåden skedde den 20 januari i Fruängen, då 15 skott avlossades från ett automatvapen genom dörren till en lägenhet. Inne i bostaden fanns flera personer, däribland ett barn, men ingen träffades av skotten. Händelsen filmades av gärningsmännen.

Besköts utomhus

Dagen därpå blev en man beskjuten utomhus i Enskededalen. Han lyckades fly undan kulorna och klarade sig utan skador. Ordern till de pojkar som utförde skjutningen var att döda vem som helst som såg ut att tillhöra det rivaliserande Dalennätverket. Mannen som besköts hade dock inget med konflikten att göra.

Den tredje dagen avbröts en planerad skjutning i Skarpnäck, sedan polisen stoppat den pojke som var tänkt att utföra dådet.

I samtliga fall misstänks 20-åringen ha instruerat skyttarna och försett dem med vapen. Både han och pojkarna har koppling till Jordbro, där 20-åringen pekas ut som en ledande figur i ett kriminellt nätverk lierat med Foxtrotnätverket.

För skjutningen i Enskededalen döms även en 15-årig och en 16-årig pojke för försök till mord och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård.

En 19-årig man döms också för inblandning i den skjutningen, till fängelse i 7,5 år.

Annan 20-åring döms

För skotten mot lägenhetsdörren i Fruängen döms utöver huvudmannen ytterligare en 20-åring och en då 17-årig pojke.

"Det är fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng", säger rättens ordförande chefsrådmannen Agneta Kornstrand i pressmeddelandet.

"Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt", säger hon vidare.

Fakta: Sex personer döms

20-årig man (huvudmannen): 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott.

20-årig man: Fängelse i 4 år och 9 månader för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott .

19-årig man: Fängelse i 7 år och 6 månader för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott.

Man som vid tiden för brottet var 17 år: Ungdomsövervakning i 1 år för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

16-åring: Sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader för försök till mord och grovt vapenbrott.

15-åring: Sluten ungdomsvård i 1 år och 2 månader för försök till mord och grovt vapenbrott.


Fakta: Våldsvågen i Stockholm

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholm under 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Foxtrotnätverket, som uppges ledas av den så kallade "kurdiska räven", är allierat med två nätverk i Bro och Jordbro som agerar utförare åt Foxtrot. Även personer från det så kallade Maynätverket är allierat med Foxtrot.

Dalennätverket är allierat med en grupp som har sin bas i Farsta i södra Stockholm.

Våldet har i första hand riktats mot kriminella personer kopplade till motståndarsidan, men även anhöriga har utsatts. Det har främst rört sig om indirekta angrepp med skjutningar eller sprängningar mot byggnader, men det finns även exempel på gärningar med direkt avsikt att skada eller döda anhöriga, enligt polisen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!