Bevis kan förloras i väntan på Lundinrättegång

Utredningen tog över ett årtionde och rättegången om Lundintopparnas misstänkta krigsbrott ser ut att dröja. Målet är just nu pausat – och åklagarna befarar därför att de inte ska hinna höra sjuka och äldre vittnen och målsägare innan det är för sent.

Alex Schneiter och Ian Lundin vid en tidigare bolagsstämma. Arkivbild.

Alex Schneiter och Ian Lundin vid en tidigare bolagsstämma. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2022-04-15 14:45

Efter elva års utredning om oljebolaget Lundins verksamhet i Sudan lämnades i november förra året ett åtal in mot Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter och styrelseordförande Ian Lundin om medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan åren 1999 och 2003. Båda nekar till brott.

Redan från början stod det klart att det kommer att krävas omfattande planering innan en rättegång kan inledas vid Stockholms tingsrätt. Minst 150 dagar beräknar åklagarna att förhandlingen kommer att ta och de har åberopat mängder med skriftlig bevisning och vill höra ett 50-tal vittnen. Målsägarna är ett 30-tal.

Sjuka och äldre

Sedan en tid tillbaka är dock ärendet vilandeförklarat av Stockholms tingsrätt, vilket innebär att alla förberedelser är stoppade tills vidare. Det beror på att tingsrätten inväntar resultatet av en parallell process och åklagarna i målet befarar att bevisning riskerar att gå förlorad under tiden.

Åklagarsidan har därför lämnat in en begäran till Stockholms tingsrätt om att tre personer – en målsägare och två vittnen – ska få höras redan nu, utanför huvudförhandlingen, vilket Dagens Juridik har rapporterat om.

– Dels är målet relativt gammalt, dels har vi målsägande och vittnen som är sjuka och äldre så vi vill kunna säkra att de personernas uppgifter kan komma in i rättegången, säger Krister Petersson, en av de ansvariga åklagarna, till TT.

90 år gammal

I skrivelsen från åklagarna framgår att fyra andra målsägare och vittnen redan har hunnit dö under förundersökningens gång. I ett av fallen hade åklagarna dessförinnan begärt det som kallas "bevisupptagning utom huvudförhandling" men fick nej. Tidigare i år förhördes ett annat vittne, en kvinna som är svårt sjuk, för att säkra hennes uppgifter.

De personer som den nya begäran gäller är mellan 74 och 90 år gamla. En av dem, 74-åringen, är född, uppvuxen och bosatt i Sydsudan där medelåldern för män är 56 år konstaterar åklagarna.

– Skulle de dö nu, bli sjuka eller oanträffbara kan vi ju inte höra dem, så ju snarare man kan göra det desto bättre, säger Krister Petersson.

De åtalades försvarare motsätter sig åklagarnas begäran framgår av yttranden som lämnats in till tingsrätten.

"Hög ålder utgör i sig inte ett skäl för att hålla förhör utom huvudförhandling. Det ska därvid påpekas att handläggningen i tingsrätten inte dragit ut på tiden. Det som tagit tid är åklagarens förundersökning", skriver Ian Lundins advokat Torgny Wetterberg.

"Kan inte prövas"

Schneiters advokater skriver att begäran innebär att alla över 75 år skulle kunna höras på förhand och nästan alla vittnen – både åklagarnas och försvararnas – är i den åldern.

"Om tingsrätten skulle bifalla åklagarens begäran så skulle det innebära att nästan all muntlig bevisning skulle kunna upptas utom ramen för huvudförhandling", skriver de.

Hur länge målet i Stockholms tingsrätt kommer att pausas är oklart. Åklagarsidan skriver i sin begäran att huvudförhandlingen med stor sannolikhet inte kommer att kunna inledas under 2022.

Tingsrätten avvaktar en process som handlar om huruvida svensk domstol över huvud taget har rätt att pröva åtalet mot Schneiter. Han har motsatt sig åtalet och begärt att det ska avvisas men har mött bakslag i såväl tings- som hovrätt.

Nu ligger ärendet hos Högsta domstolen, dit Schneiter har överklagat. För att HD ens ska ta upp målet krävs prövningstillstånd och där har inget besked kommit ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!