Domstolen mot programmeraren Ola Bini ska enligt domstolen i Ecuadors huvudstad Quito slutföras på tisdagen. Rättsprocessen, som inleddes för snart fyra år sedan, har gång på gång skjutits upp och avbrutits. Osäkerheten är därför stor in i det sista.
– De har sagt samma sak förut, så vi litar inte alls på dem längre, säger Thomas Bodström.
Ola Bini greps i Quito den 11 april 2019 misstänkt för dataintrång. Tidigare samma dag kastades Wikileaksgrundaren Julian Assange ut från Ecuadors ambassad i London och greps av brittisk polis.
Assange hade befunnit sig på ambassaden sedan 2012, då han beviljades asyl i Ecuador. Han hamnade i onåd med landets regering sedan Wikileaks våren 2019 publicerat läckta dokument och korruptionsanklagelser mot den dåvarande presidenten Lenin Moreno.
"Ett enda skäl"
Även Ola Bini, som känner Julian Assange, anklagades för att ha läckt uppgifter för Wikileaks räkning. Men enligt Thomas Bodström är åtalet mot svensken helt och hållet politiskt motiverat.
– Det finns bara ett enda skäl till att han blev åtalad, och det var att han kände Julian Assange. Presidenten gick själv ut och anklagade honom. Det kan inte bli mer politiskt än så, men nu kan de inte backa och erkänna att det blev fel.
Ola Bini satt fängslad i 68 dagar innan han släpptes fri med restriktioner. Han får fortfarande inte lämna landet och måste regelbundet anmäla sig till myndigheterna. Någon trovärdig bevisning mot svensken har enligt Bodström aldrig presenterats.
– Nu har det kommit in något som påstås vara bevis, men det har tagit enormt lång tid. Han satt häktad utan att veta varför.
Rädda ansiktet
Målet har väckt stor uppmärksamhet världen över, och Ecuador har kritiserats av människorättsorganisationer och FN. Själv räknar han med att fällas, men Thomas Bodström tror att en friande dom skulle kunna vara ett sätt för landets regering att rädda ansiktet.
– Det här har blivit så uppmärksammat, vilket de nog inte hade räknat med, och då skulle de slippa skämmas ytterligare. Att det är politiskt styrt från början är helt säkert, men det kan ju vara så att man politiskt tycker att det är bättre att han frias.
TT: Anser du att det har gjorts tillräckligt från svenskt regeringshåll?
– Den förra socialdemokratiska regeringen var väldigt långsam i starten. Det var väldigt svagt engagemang och närmast rädsla för att våga engagera sig, men sedan skärpte de sig lite i slutet. Den nuvarande regeringen har ju knappt kommit på plats, så där vet jag inte om man har gjort något.