Boende i chock och sorg över den dödade pojken

Ljumma vindar drar genom syrénbuskarna i Lumaparken i Hammarby sjöstad i Stockholm. Men denna lördag präglas området av beklämd tystnad, chock och tryckande sorg.

Många människor samlades på lördagen för att lämna blommor och sörja i Lumaparken i Stockholm, där en pojke i 15-årsåldern höggs ihjäl kvällen innan.

Många människor samlades på lördagen för att lämna blommor och sörja i Lumaparken i Stockholm, där en pojke i 15-årsåldern höggs ihjäl kvällen innan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-05-27 19:02

Klungor av unga pojkar och flickor i tonåren samlas tysta eller lågmält talande vid en plats nära parken, en plats fylld med blombuketter och brinnande gravljus. Här höggs en pojke i 15-årsåldern till döds på fredagskvällen – ett faktum de boende som samlats vid parken har svårt att ta in.

På en bänk intill blommorna och ljusen sitter några pojkar i tonåren. De är helt tysta, påtagligt skakade av chock och av sorg.

– Han var en snäll kille med mycket energi, säger en av pojkarna, som inte vill uppge sitt namn, till TT.

"Helt i chock"

En bit längre upp i parken står Isabelle Froelich med sin lilla dotter. Hon bor i området och har svårt att hålla tårarna tillbaka när hon beskriver hur hon tidigare under lördagen fick veta att pojken avlidit.

– Jag kom helt i chock, säger hon.

Pojkens död lägger en slöja av mörker över en tid som för 15-åringar annars ska genomsyras av glädje, skolavslutningar och ljus, poängterar hon.

Någon otrygghet i området känner hon däremot inte.

– I stället visar uppslutningen i parken denna dag på den omtanke som finns i området, med krisstödjare från stadsdelen på plats och skolan som engagerar sig. Det som hänt får inte begränsa människor att röra sig i kvarteret. Vi vuxna behöver finnas ute, det är allas våra ungdomar, säger hon.

"Förstår inte"

En bit ifrån de unga som samlats tysta i grupper kring minnesplatsen står områdespolisen Ronnie Tellberger. Tillsammans med några kollegor finns han just nu där i trygghetsskapande syfte, för att finnas till hands och ta emot den oro och chock som förbipasserande och boende i området uttrycker.

– Jag har mött mycket sorg och oro i dag, berättar han för TT och uttrycker själv sitt obehag inför händelsen.

– Jag tror inte att en del unga förstår vad som händer när de använder kniv, vilka konsekvenser det kan få, säger han.

Även en ung mamma som bor i kvarteret och står i närheten med sin nioårige son uttrycker sitt starka obehag och sin sorg inför dådet.

– Vi föräldrar måste ta tag i att sådant händer, ta ansvar och lära våra barn hur fel det är att gå med vapen i fickorna. Det är en stor sorg att sådant här händer. Jag tycker mycket synd om pojkens föräldrar, säger hon.

– Det är en sorg svår att beskriva, säger Isabelle Froelich som bor i området.
– Det är en sorg svår att beskriva, säger Isabelle Froelich som bor i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!