Bombman i Rosengård filmades – använde termos

I fredags kväll detonerade en kraftig sprängladdning i en port i ett bostadshus i Rosengård i Malmö. Enligt polisen har ännu ingen gripits för skadegörelsen men en film från fastighetens övervakningskamera har lagts ut på Youtube.

Förödelsen var stor efter explosionen i fastigheten i Rosengård.

Förödelsen var stor efter explosionen i fastigheten i Rosengård.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-02-20 15:22

På filmen, som är cirka två minuter lång, syns tydligt hur en man iklädd huvjacka tar fram en termosflaska och placerar den invid porten. Sedan lägger han några stubintrådar tillrätta, antänder tråden och backar ur bild. Därpå detonerar bomben och ett grått moln fyller portentrén.

– Jag mötte upp polisen så snart de ringde mig i fredags kväll. Polisen fick tillgång till vårt övervakningsmaterial, säger Malik Chaudhry, ordförande i bostadsrättsföreningen, till Sydsvenskan.

Ingen skadades vid explosionen men förödelsen var stor och de boende i fastigheten är mycket oroliga.

– Många familjer är starkt och oskyldigt drabbade av vad som hänt. De har fått genomgå något som vanliga människor inte ens drömmer mardrömmar om, säger Malik Chaudry till tidningen.

Enligt honom står föreningen inför månader av reparationsarbete.

Vanliga termosar fyllda med explosiva ämnen har på senare år använts vid en rad sprängdåd i Sverige. Nyligen åtalades två män i Skåne, misstänkta för att ha tillverkat omkring 170 termosbomber för vidare försäljning till kriminella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!