Nils Grönberg, eller Einár som han kallade sig, var en artist som många unga hade en relation till. Många av hans fans går i mellan- och högstadiet.
Kombinationen av att han var ett så stort namn bland barn och att mordet skedde mitt i ett bostadsområde kan leda till rädsla och oro hos många barn och unga, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.
Svara ärligt
Om barnet frågar mycket om händelsen ska man som vuxen svara så ärligt som det bara går.
– Rådet här är att berätta så mycket man vet, men ge den information som man tror att barnet är hjälpt av att höra. Lägg inte fram det så att det skrämmer utan gör det så begripligt och tryggt som möjligt, säger Marie Angsell.
Barn kan också påverkas olika av en sådan här händelse.
Oavsett om barnet är öppet och vill prata om sina känslor eller sluter sig ska man ställa frågor och lyssna på barnet, råder Marie Angsell.
– Som vuxen är den främsta och viktigaste uppgiften att göra världen så begriplig och trygg som möjligt för barn. Ha det som vägledning när du pratar med barnet och fråga om han eller hon har hört om händelsen, om det är något som hon eller han går och tänker på eller undrar över.
Ställ frågor
Om barnet stänger sig och inte vill prata kan man som vuxen i stället prata på, fortsätta att ställa frågor och ge barnet chans att berätta om sina känslor och tankar.
En viktig uppgift är att normalisera tankar och känslor som är kopplade till den här händelsen, säger Marie Angsell.
– Man kan ta upp att det är en känd person, att det är en händelse som många talar om och att det kan göra att man blir orolig. Prata på själv om saker som kan vara avlastande för barnet att höra. Att lyssna kan också vara avlastande.