Charm, prestige och tystnad skapade skandalen

"Stjärnkirurgen" Macchiarini hyllades för sina banbrytande metoder och skulle ta svenska institutioner till nya höjder. Det slutade i en skandal med ingredienser som experimentella operationer, forskningsfusk och en häpnadsväckande kärlekshistoria. Hur kunde det bli så?

Paolo Macchiarini vid en pressträff i samband med transplantationen av en syntetisk luftstrupe på en tvåårig flicka från Sydkorea, som föddes utan luftstrupe. Flickan dog efter tre månader av "post-operativa komplikationer". Arkivbild.

Paolo Macchiarini vid en pressträff i samband med transplantationen av en syntetisk luftstrupe på en tvåårig flicka från Sydkorea, som föddes utan luftstrupe. Flickan dog efter tre månader av "post-operativa komplikationer". Arkivbild.

Foto: David Zalaznik/AP/TT

Brott2022-04-26 05:43

Det är bara åtta veckor kvar. Snart ska hon stå brud i det de kallat "århundradets bröllop". På gästlistan finns bland andra presidentparen Obama och Clinton, Vladimir Putin och Kofi Annan. Tenoren Andrea Bocelli ska sjunga. Vigselförrättare är självaste påven.

Låter det för bra för att vara sant? Det var det också.

Våren 2015 inser Benita Alexander att vigseln mellan henne och fästmannen, den berömde kirurgen Paolo Macchiarini, inte kommer att bli av. Han har fört henne, en erfaren och prisbelönt producent på amerikanska tv-bolaget NBC, bakom ljuset. Men hon inser snabbt att hon inte är ensam.

– När jag förstod hur galna och långtgående lögner han dragit för mig var min första tanke att om han har ljugit för mig på det sättet måste han också ha ljugit inom ramen för sin medicinska verksamhet. Den insikten var fasansfull, säger Benita Alexander till TT på länk från New York.

Inga försök

Benita Alexander hade två val. Antingen att skamsen och förnedrad dra sig tillbaka, eller berätta allt. Hon valde det sistnämnda. I början av 2016 publicerade tidskriften Vanity Fair ett reportage om den häpnadsväckande historien om Benita Alexander och Paolo Macchiarini.

Samtidigt slutförde SVT-journalisten Bosse Lindquist den dokumentärserie, "Experimenten", som snart skulle skaka om Sverige. Den handlade om hur Macchiarini rekryterats till Karolinska institutet (KI) och Karolinska sjukhuset (KS) där han utfört forskningsfusk och livsfarliga och plågsamma transplantationer av syntetiska luftstrupar på tre patienter. Ingreppen saknade vetenskaplig evidens, inga djurförsök eller någon etikprövning hade gjorts inför dem.

Hur var det här möjligt? Hur kunde Paolo Macchiarini få med sig såväl Benita Alexander som personer inom toppskikten på KI och KS på sina planer – de som samtliga var välutbildade personer, vana vid kritiskt tänkande?

Rolig och intelligent

En del i förklaringen är hans personlighet anser Bosse Lindquist och Benita Alexander, som båda vittnar om ett stort mått av charm hos kirurgen. Han är rolig, intelligent och drar allas blickar till sig när han går in i ett rum.

– Han är karismatisk, spännande och snygg. Jag tror att både män och kvinnor kan bli attraherade på många olika sätt av honom. Sedan har han något att locka med, han är en tekniskt sett kunnig kirurg och han påstod sig ha kommit på medicinska lösningar som skulle kunna revolutionera medicin och vetenskap, säger Bosse Lindquist.

Benita Alexander påminner om att han innan alla anklagelser briserade beskrevs som "stjärnkirurgen" och det pratades om potentiella Nobelpris för hans upptäckter. Själv träffade hon Paolo Macchiarini då hon för NBC:s räkning arbetade med en dokumentär om hans operation av en tvåårig flicka som fötts utan luftstrupe, och slogs då av hur osjälvisk han verkade.

– Han ville verkligen nå nya medicinska framgångar och flytta fram gränserna för vad som är möjligt. Detta gjorde han för att han brydde sig om andra och för att han var villig att vara den rebell som krävdes för detta. Och det framstod ju i början som väldigt beundransvärt, säger Benita Alexander.

En tystnadskultur

Men det handlade såklart inte om bara om Macchiarini, utan även om brister i omgivningen. 2016 granskade professor emeritus Kjell Asplund det som hänt på KS och pekade då på att grupptänkande, tystnadskultur, många informella ledare och avsaknad av invändningar och tillräckligt kritiska frågor inför transplantationerna bidrog till händelseutvecklingen.

Det spelade också roll att många runtomkring ville vara en del av framgångarna och själva försöka dra fördelar av Paolo Macchiarini.

– Det stod pengar och prestige på spel. Han var guldkalven, "superkirurgen", som skulle ge prestige och uppmärksamhet från hela världen. Självklart ville människor hänga med på den här framgångsfärden – han var den gyllene biljetten, säger Benita Alexander.

Var sanktionerat

Paolo Macchiarini brukar försvara sig med att han inte var ensam i det som hände – och det har han rätt i, enligt Bosse Lindquist:

– Han sanktionerades av ledningarna för KI och KS. Och det är inte möjligt att göra experimentell kirurgi på KS utan att en rad chefer givit godkännanden. Macchiarini har helt rätt i att han inte är ensamt ansvarig för det lidande som förorsakats.

Om den ena stora frågan är hur det var möjligt brukar den andra vara: varför gjorde han det? Benita Alexander säger att den frågan plågat henne, men att hon gett upp. Hon kommer aldrig få svar.

Bosse Lindquist har uppfattningen att Paolo Macchiarini verkligen tror att han kan rädda liv.

– Jag är övertygad om att han själv är säker på att han håller på att rädda mänskligheten och att han på lång sikt räddar sina patienter. Att han faktiskt med tiden kommer att rädda en väldig massa liv.

TT har upprepade gånger försökt nå Macchiarini för en kommentar men utan framgång. På onsdag inleds rättegången mot honom i Solna tingsrätt, där han står åtalad för grov misshandel av tre patienter som fått plaststrupar transplanterade vid KS. Han har hela tiden nekat till brott.

Fakta: Åtalet mot Macchiarini

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel av tre av hans patienter som transplanterades med syntetisk luftstrupe 2011–2012.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att ingreppen skett "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och att det brutit mot lagen då "det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie". Gärningarna ska enligt åklagaren bedömas som grova bland annat då de orsakat "svåra kroppsskador och ett mycket svårt lidande".

I andra hand yrkar åklagaren på att kirurgen ska dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Källa: Åklagarmyndigheten


Bakgrund: Benita Alexander och Paolo Macchiarini

Benita Alexander och Paolo Macchiarini träffas 2013 då hon fått i uppdrag att producera en dokumentär på amerikanska tv-bolaget NBC om kirurgens transplantation av en syntetisk luftstrupe på en tvåårig flicka. De blir först goda vänner och inleder senare ett förhållande.

I slutet av året friar Macchiarini till Alexander och hon svarar ja. Planerna är att vigseln ska ske i Rom, i juli 2015. I slutet av 2014 berättar Macchiarini att påven lovat att viga paret. På den inbjudningslista som kirurgen planerar återfinns flera presidentpar – Obama, Clinton, Putin och Sarkozy – samt Kofi Annan, Russell Crowe och Elton John.

Våren 2015 uppfattar Benita Alexander fästmannen som allt mer stressad, då det kommit anklagelser från kollegor om forskningsfusk. Med åtta veckor kvar till bröllopet får hon ett mejl från en kollega, som visar att påven vid tiden för vigseln kommer vara på resa i Sydamerika.

Alexander blir misstänksam och börjar i hemlighet kolla upp sin fästman, bland annat med hjälp av privatdetektiver. Efter en tid konfronterar hon Macchiarini och förhållandet avslutas sommaren 2015.

Året därpå avslöjas hela historien i Vanity Fair. Benita Alexander har även gjort en egen dokumentär om förhållandet och medverkat i många intervjuer om fallet och arbetar i dag med att hjälpa kvinnor som utsatts för kärleksbedrägeri.

Paolo Macchiarini har aldrig kommenterat parets relation.

Källa: Vanity Fair, Benita Alexander, "Macchiariniaffären. Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist.


Bakgrund: Detta har hänt i fallet Macchiarini

Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller. Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS.

Samtliga patienter avled senare. Den första 2,5 år efter operationen, den andra efter fyra månader. Den tredje drabbades av mycket svåra komplikationer som krävde kontinuerlig sjukhusvård fram till hennes död i mars 2017.

När det stod klart hur transplantationerna gått stoppades Macchiarini i april 2013 från att operera mer, i november samma år avslutades han anställning hos KS. Han var fortsatt anställd hos KI till 2016.

Under 2014 kom flera anmälningar mot kirurgen in till KI, bland annat från fyra läkare, "visselblåsarna", om oredlighet i forskning. En extern utredare visade att anklagelserna stämde men KI valde trots detta att fria Macchiarini.

April 2015 polisanmäldes KS av Läkemedelsverket för brott mot läkemedelslagen. Den 1 juni samma år polisanmälde IVO sjukhuset för brott mot etikprövningslagen. Några dagar senare inleder åklagare en förundersökning.

I januari 2016 publicerade SVT dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasattes. Flera på nyckelposter inom KI lämnade sina uppdrag till följd av det som framkom.

I juni 2016 delgavs Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Året därpå lades utredningen ned då åklagarna bedömde att det inte gick att visa att en annan behandlingsmetod hade varit bättre för patienterna.

2017 konstaterade Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) efter en granskning av sex vetenskapliga artiklar, bland annat den om första transplantationen med plaststrupe, att Macchiarinis forskning byggts på fusk. Enligt CEPN hade det getts "vilseledande och förskönande information om patienters faktiska tillstånd" samtidigt som andra betydelsefulla uppgifter undanhållits.

2018 fällde KI sju forskare, däribland Macchiarini, för oredlighet i forskning, baserat på CEPN:s prövning. Samma år beslutade åklagare att återuppta förundersökningen om operationerna, efter en granskning av det tidigare nedläggningsbeslutet.

I september 2020 åtalades Paolo Macchiarini för tre fall av grov misshandel. Den 27 april 2022 inleds huvudförhandlingen mot honom vid Solna tingsrätt. Macchiarini nekar till brott.

Källa: Kjell Asplunds utredning, Macchiariniaffären. "Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist, Karolinska institutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!