Chefen om våldtäkterna på boendet: "En chock"

En anställd misstänks för 24 grova våldtäkter mot fyra kvinnor på ett äldreboende i Västsverige. Enligt chefen på äldreboendet kom det hela som en chock.
–Det var med förskräckelse vi tog emot beskedet, det är fruktansvärda brott han åtalas för.

En man i 30-årsåldern åtalas misstänkt för flera grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige. Chefen på boendet säger att det kom som en chock. Arkivbild.

En man i 30-årsåldern åtalas misstänkt för flera grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige. Chefen på boendet säger att det kom som en chock. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2022-05-11 18:39

Mannen, som är i 30-årsåldern, åtalas även bland annat för kränkande fotografering eftersom han ska ha fotat och filmat delar av våldtäkterna. De misstänkta övergreppen skedde under ett par år under 2010-talet. Tre av de drabbade kvinnorna är nu avlidna.

Verksamhetschefen på äldreboendet beskriver det som en chock när de i höstas fick kännedom om misstankarna som riktades mot den tidigare anställda.

– Det är positivt att man nu har kunnat avsluta förundersökningen och gå vidare i ärendet, vilket är en viktig del för att kunna få ett avslut på den här långa processen. Framför allt för att de drabbade och deras anhöriga ska kunna få en upprättelse kring detta som misstänks ha hänt.

Boende för demenssjuka

Den misstänkta mannen avslutade sin anställning på äldreboendet, som är ett boende för personer med demenssjukdom, 2017. Det görs kontroller av belastningsregistret på samtliga i samband med att de anställs, men vid tillfället var mannen inte dömd för något brott.

– Det har inte funnits några misstankar om att det här ska ha försiggått, eller om brister i bemötande eller annat. Utan det har varit en medarbetare som smält in, säger chefen.

TT: Hur ser du på verksamhetens ansvar i att det här kunde hända?

– Vi har inga detaljer om vad som har skett mer än åtalspunkterna. Polisen har hållit väldigt strängt på sin förundersökningssekretess så vi vet helt enkelt inte vad som har skett, säger verksamhetschefen.

Det gör att det än så länge varit “omöjligt” att utvärdera om man från äldreboendet sida kunnat ha gjort något för att förhindra att de misstänkta brotten skulle ske, enligt chefen.

– Men vi har gjort riskanalyser och handlingsplaner för att se om det är något vi kan förändra som skulle kunna göra att risken för att något sånt här händer igen minskar.

Ser över rutiner

Det handlar om allt från att se över rekryteringsprocesser till de rutiner man har på äldreboendet. Men man kommer troligtvis inte att införa en regel om att personalen ska jobba två och två tillsammans.

– Vi har en bemanning som är standard för hela äldreomsorgen nationellt. Att gå in två och två bara för att man ska övervaka varandra är inte gynnsamt heller för våra kunder, säger verksamhetschefen och fortsätter:

– Många med kognitiv svikt tycker att det är jättejobbigt när man går in flera stycken, det blir förvirrande. Plus att vi måste ha en rimlig arbetsmiljö där man kan ha tillit.

Samtidigt, konstaterar verksamhetschefen, lämnar de misstänkta brotten ingen oberörd. Händelsen påverkar verksamheten och alla som arbetar inom den.

– I den mån rättegången och förundersökningen blir offentlig så får vi också mer underlag att titta på hur vi kan göra för att risken för något sånt här minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!