Chefsåklagare varnar: Vi får svårt att hinna

Åklagare i Norrköping och Linköping kommer inte att hinna reda ut vad de över 20 anhållna har gjort innan tidsfristen för häktningsbegäran rinner ut. –Det är min försiktiga bedömning, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Norrköping.

Chefsåklagaren på åklagarkammaren i Norrköping, Torsten Angervåg. Arkivbild.

Chefsåklagaren på åklagarkammaren i Norrköping, Torsten Angervåg. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson/TT

Brott2022-04-18 14:58

Vid 20-tiden på måndagskvällen skriver polisen på sin hemsida att 21 personer fortfarande är anhållna efter helgens upplopp i Östergötland.

– Det här är ett oerhört komplext arbete som polisen har att hantera. Det finns ingen tillräckligt klar bild än, säger Torsten Angervåg till TT.

Men arbetet är svårt. Dels för att det är så många som ska tilldelas försvarsadvokater och höras i så kallade förnyade förhör – och dels för flera av de som anhållits är under 18 år. Då ska även socialtjänsten och i vissa fall vårdnadshavare kallas in och vara med.

Polisen skriver att flera av de anhållna är "mycket unga". Den yngsta anhållna i Norrköping är bara 15 år, säger Angervåg.

– Vi kommer inte att inte klara av att hålla förnyade förhör med samtliga anhålla i dag, det finns inte kapacitet till det, säger han.

Eva Nemec Nordh, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping, säger att anhållan har hävts för de två yngsta som har varit frihetsberövade.

Samtliga anhållna är män, de flesta av dem unga.

Alla lär inte häktas

Åklagare har fram till och med onsdag på sig att ta ställning till om de anhållna ska begäras häktade.

– En försiktig bedömning är att vi inom ramen för anhållningstiden inte kommer att kunna ha en klar bild om vad varje misstänkt person har exakt gjort, säger Angervåg.

På onsdag får man därför överväga att begära vissa av personerna häktade som skäligen misstänkta eller häva anhållningsbeslutet och fortsätta utredningen.

– Jag ser inte framför mig att samtliga anhållna begärs häktade, säger Angervåg.

– Jag räknar med att några av dem kommer att gå till häktning, men inte alla, säger Nemec Nordh.

Brottsmisstankarna kommer troligtvis att ändras, då en gatsten som kastas rakt mot någon kan även vara försök till mord, säger hon.

"Trångt i arresten"

Den rena logistiken att ta hand om över 20 frihetsberövade beskrivs "tuff och komplex", säger Angervåg,

För Norrköpings del finns de anhållna i polishuset. I Linköping, där det är många fler som har anhållits, är de mer utspridda mellan arresten i Linköping och i Motala.

– Vi har dem lite överallt. Det är trångt i arresten, säger Nemec Nordh.

För de under 18 år finns det särskilda regler. De får helt enkelt inte låsas in på samma sätt i en arrest som vuxna.

"Brott mot rättsstaten"

Angervåg delar rikspolischefens bild av händelserna, att våld riktades speciellt mot polisen.

– Jag har i mina drygt 30 år som åklagare har jag aldrig varit med om något liknande. Det är en mycket obehaglig utveckling, säger han.

Angervåg säger att det här "inte får bli ett normalt tillstånd" och säger att hela rättsväsendet behöver reda ut hur man förhindrar att det här sker igen.

Eva Nemec Nordh håller med om den bedömningen och hon säger att de som var inblandade i kravallerna gick till "direkt angrepp mot polisen".

– Vi måste med kraft utreda det här. Det är inte okej, det är ett brott mot rättsstaten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!