Civila angreps – Lundintoppar åtalas för medhjälp

Den sudanesiska regimen anföll civila – som ett sätt att säkra dåvarande Lundin Oils verksamhet i landet. Det hävdar åklagare efter elva års utredning och åtalar nu bolagets ordförande Ian Lundin och tidigare vd:n Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Båda nekar.

Alex Schneiter och Ian Lundin. Arkivbild.

Alex Schneiter och Ian Lundin. Arkivbild.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Brott2021-11-11 09:36

Förundersökningsprotokollet mot de båda Lundintopparna, som landade i Stockholms tingsrätt under torsdagen, är minst sagt enormt. Det omfattar mer än 80 000 sidor och 270 förhör har hållits med sammanlagt ungefär 150 personer. Men så har också utredningen pågått sedan 2010.

Det hela handlar om påstådda brott begångna mellan 1999 och 2003 i Sudan, ett land där det sedan en längre tid tillbaka hade pågått ett inbördeskrig. Kriget kom med tiden också att handla om kontroll över oljeområden i södra Sudan.

Enligt åklagaren inleddes brotten efter det att Lundin Oil hittade olja i ett område kallat Block 5A. I samband med fyndigheterna inledde landets militär en offensiv i samarbete med en allierad milisgrupp för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering.

Offensiven stod i strid med ett fredsavtal från 1997, som sade att det var de södra delstaternas militära styrkor, inte den sudanesiska militären, som skulle ansvara för ordning och säkerhet i Block 5A. I samband med offensiven användes krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

"Urskiljningslöst"

Åtalet består av två delar, där den första rör just statens Sudans krigsbrott.

– De har anfallit civila, eller i vart fall har de anfallit urskiljningslöst och inte gjort skillnad mellan stridande och civila personer, och det har de gjort för att säkra eller möjliggöra bolagets verksamhet i Sudan, säger chefsåklagare Krister Peterson till TT.

Peterson beskriver bland annat hur regimen flyganfallit områden genom att rulla ut bomber från transportflygplan, vilket omöjliggjort valet mellan att träffa militärer eller civila. Civila har förts bort och plundrats och hela byar och skördar har bränts. Detta har fått följden att många civila dödades eller skadades, medan andra fördrevs från Block 5A.

Topparna "styrkte"

Del två handlar om att Ian Lundin och Alex Schneiter ska ha "styrkt Sudan i sitt uppsåt" att begå dessa gärningar. Detta ska ha pågått fram till 2003 när bolaget lämnade landet, enligt åtalet.

– Man talar till exempel om att bolaget vill utöva viss verksamhet på en viss plats, och den platsen kanske inte är till fullo behärskad av regimen. Det innebär att för att kunna få säkra omgivningar att kunna arbeta i måste militären först vidta stridsåtgärder. De innefattar de här krigsbrotten, och det menar vi att Lundin har känt till, eller varit helt likgiltiga inför att de använt de här metoderna, säger Peterson.

TT: Varför har man struntat i det, eller inte tagit reda på tillräckligt hur det låg till?

– Man ska ha klart för sig att det här området bedömdes vara ett oljerikt område med ganska stora reserver, så den potentiella vinsten skulle kunna bli väldigt stor om man hittade en stor oljefyndighet. Det är väl det som har drivit dem, det är ett affärsdrivande företag och det är inga konstigheter med att man vill tjäna pengar. Men det har enligt vår uppfattning kanske varit för viktigt, när man lägger saker i vågskålen.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin förnekar brott.

– Min klient bestrider ansvar och han är besviken över att polis och åklagare inte kan ta till sig fakta, säger advokat Torgny Wetterberg, som företräder ordförande Ian Lundin i processen.

"Hjälpte befolkningen"

Han beskriver åtalsbeslutet, efter drygt elva års förundersökning, som "uppseendeväckande felaktigt".

Enligt Wetterberg är det ingen på företaget som gjort något fel under åren med verksamhet i Sudan.

– Tvärtom, under den tid man var där hjälpte man civilbefolkningen i väldigt hög utsträckning, säger Torgny Wetterberg.

TT har sökt Schneiters försvarare.

I samband med åtalet yrkas också förverkande från Lundin Energy AB om ett belopp av nära 1,4 miljarder kronor, vilket enligt åklagaren motsvarar värdet av den vinst som bolaget gjorde vid försäljningen av verksamheten 2003.

Bland bevisningen återfinns målsägandeförhör, vittnesförhör med personer som arbetat med och studerat situationen i Sudan och skriftlig rapportering från bland annat FN. En av dem som kommer att höras som vittne är Carl Bildt, som satt i bolagets styrelse i början av 2000-talet.

Åklagarna räknar med att huvudförhandlingen kommer att ta minst ett och ett halvt år att genomföra. När den kan inledas är inte bestämt än, men klart är att det dröjer.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig angivelse för när brottsligheten inleddes.

Chefsåklagare Krister Peterson, en av de åklagare som under torsdagen åtalade Ian Lundin och Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.
Chefsåklagare Krister Peterson, en av de åklagare som under torsdagen åtalade Ian Lundin och Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.
Fakta: Lundin Energy

Lundin Energy (som tidigare hette Lundin Petroleum och fram till 2001 hette Lundin Oil) är ett Stockholmsbaserat bolag verksamt inom exploatering och produktion av olja och gas. Fokus ligger på produktion i Norge.

Bolaget är kronjuvelen i den så kallade Lundinsfären, som byggdes upp av Adolf Lundin (1932-2006).

Största ägare med 33,4 procent av aktierna i Lundin Energy är Luxemburgbaserade Nemesia, ett investeringsbolag som kontrolleras av familjen Lundin. I Lundinsfären ingår även bland annat poster i börsbolagen Lundin Mining, Lundin Gold, International Petroleum Corp (IPC).

Lundin Energys aktie har sedan årsskiftet lyft med över 50 procent, vilket ger bolaget ett börsvärde på över 100 miljarder kronor.

Ian Lundin är sedan 20 år tillbaka styrelseordförande. Alex Schneiter är inte längre vd i bolaget, men sitter i styrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!