CSN polisanmäler färre bidragsbrott

Färre bidragsfuskare polisanmäls av CSN – trots att fler svenskar tagit studielån. Men myndigheten ser ingen risk att fuskare kommit undan i skuggan av pandemin.

Mängden studiemedel som betalas ut har fortsatt öka i takt med att fler börjat studera. Men antalet polisanmälda misstänkta bidragsbrott har minskat sedan CSN, när pandemin slog till, började prioritera att hantera ansökningar om studiestöd. Sambandet är inte fastslaget.

Mängden studiemedel som betalas ut har fortsatt öka i takt med att fler börjat studera. Men antalet polisanmälda misstänkta bidragsbrott har minskat sedan CSN, när pandemin slog till, började prioritera att hantera ansökningar om studiestöd. Sambandet är inte fastslaget.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2022-02-26 10:03

De senaste åren har fler börjat studera och ökningen blev extra tydlig när pandemin slog till. Under den här perioden ställde Centrala studiestödsnämnden (CSN) om för att kunna hantera ansökningarna om lån och bidrag och arbetet med att polisanmäla misstänkt bidragsfusk kom i skymundan.

– Vi hade initialt en tuff situation 2020-2021 eftersom vår kundgrupp ökade så mycket. Då prioriterade vi att betala ut studiestöd, säger Charlotta Hansen, controller vid CSN.

Organiserade bidragsbrott

Samtidigt drabbades CSN under våren och sommaren förra året av flera organiserade misstänkta bidragsbrott.

– Vi koncentrerade oss på att utreda dem väldigt skyndsamt. Det är utredningar som tar lite mer tid. Så totalt blev det färre polisanmälningar än vad det brukar bli, säger Charlotta Hansen.

TT: Innebär det här att det finns en massa bidragsbrott som passerat er obemärkt?

– Nej, det tror jag inte. Man kan inte veta hundraprocentigt säkert. Men vi har väldigt bra kontroller, säger Charlotta Hansen och understryker:

– Om det är något ärende som vi inte hunnit polisanmäla 2021 så polisanmäler vi det nu istället. Ärendena försvinner inte bara för att vi inte riktigt hann med under den här perioden när det var hektiskt.

"Brottslighet går i vågor"

Jämför man hur mycket studiestöd som betalas ut med antal studerande och antal polisanmälda brott så finns en korrelation – fram till för två år sedan då CSN började prioritera annorlunda. Här börjar bidragsbrotten som CSN upptäckt kraftigt minska. Men enligt Charlotta Hansen går det inte att enkelt förklara minskningen med att brottsligheten potentiellt legat konstant eller ökat, men anmälts i mindre utsträckning.

– Det fungerar inte riktigt så. Brottslighet går i vågor. Ett år kan CSN utsättas lite mer, ett annat år kan det vara någon annan myndighet till exempel Försäkringskassan.

Inom CSN finns sedan några år tillbaka en speciell avdelning som jobbar med att förebygga, upptäcka och anmäla misstänkta bidragsbrott. Bland annat stämmer man av om studenter fått plats på de utbildningar de säger sig ha kommit in på och om de fullföljer studierna.

TT: Skulle ni behöva mer folk för att sköta det här?

– Vi har tidigare haft tillräckliga resurser, men i och med att vi under förra året såg en ökning av misstänkt grova bidragsbrott så har vi sett ett behov. Vi planerar att tillsätta mer resurser i arbetet nu under våren, säger Charlotta Hansen.

Fakta: Studiemedel och bidragsbrott. Källa: CSN
ÅrAntal personer anmälda för bidragsbrottUtbetalt studiestöd, miljarder kronorAntal studerande med studiemedel
201734934,6469 365
201853137475 969
201971440,2502 864
202057545,2559 298
202139049588 707
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!