Dödade och grävde ner vän – vet inte varför

Han slog ihjäl sin vän och grävde ner henne i sin trädgård. Men under rättegången rörande det brutala mordet på en ung kvinna i skånska Höör kan den åtalade inte förklara varför. –Jag tror det är oerhört viktigt att vi får en förklaring, säger målsägarbiträde Leif Persson till pressen efteråt.

Försvarsadvokat Maria Grosskopf i Lunds tingsrätt då rättegången i det uppmärksammade mordfallet i Höör inleddes på måndagen.

Försvarsadvokat Maria Grosskopf i Lunds tingsrätt då rättegången i det uppmärksammade mordfallet i Höör inleddes på måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-11-15 06:45

Mordoffrets familj berättade själva om djup sorg och saknad under den första förhandlingsdagen i Lunds tingsrätt. Advokat Leif Persson, som företräder familjen, är även han märkbart rörd efteråt.

– Jag har varit advokat i 40 år. Man har sett många mål och ärenden men detta tar ju priset alltså, säger han och skakar på huvudet.

– Han har slagit ihjäl henne på ett så bestialiskt sätt att man blir väldigt illa berörd.

Deltar i sökandet

En hel bygd har sörjt det unga offret. Under måndagen satt en del av invånarna tysta inne i en sal på Lunds tingsrätt och försökte förstå vad som hänt deras vän.

I samma sal satt den nu misstänkte 27-åringen med händerna knutna under hakan. Han tittade konstant ner i bordet när kammaråklagare Mathias Larsson gjorde sin sakframställan under måndagsmorgonen.

– Han berättar till slut att han har slagit ihjäl henne, sade han i rättssalen.

Enligt åklagaren rör det sig om mord – alternativt grov misshandel och vållande till annans död i andra hand.

Enligt de första uppgifterna ska kvinnan ha försvunnit spårlöst efter att ha tillbringat kvällen i mannens husvagn en vardagsnatt i slutet av mars. De har spelat sällskapsspel, men hon kommer aldrig hem.

Till en början inleds en förundersökning om misstänkt människorov. Den misstänkte vännen deltar själv i sökandet efter kvinnan, och har både ringt och skickat sms till kvinnans telefon, trots att han vet att hon är död.

Vad ingen vet är att hennes kropp ligger nergrävd i trädgården, under en kompost strax intill husvagnen.

Skottkärra med blod

Fallet har väckt starka känslor i det skånska samhället. Ett stort sökpådrag inleds – och både bybor och grannar engagerar sig.

Dagen därpå bekräftar polisen att man har hittat en kropp.

Ett misstänkt människorov förvandlas plötsligt till en förundersökning om mord. Upptäckten görs så snart en hundpatrull äntrar 27-åringens trädgård.

– Man får upp ett spår och hunden markerar på en skottkärra i trädgården, säger kammaråklagare Mathias Larsson under inledningen av rättegången.

På skottkärran säkras blodspår – och den misstänkte 27-årige mannen grips. Sedan dröjer det inte länge förrän kroppen upptäcks.

"Låg där helt stilla"

Redan i polisbilen bryter den misstänkta mannen ihop och berättar var den döda kvinnans kropp finns. Han erkänner att han dödat – men hävdar också att det inte var meningen.

Under mordnatten blir de osams när de spelar spel. Den misstänkte har i förhör berättat hur han tar en hammare och slår mot huvudet. Redan efter första slaget tystnar kvinnan, men han berättar hur han fortsätter slå.

"Hon låg där helt stilla", säger han i ett polisförhör.

När kvinnan är död försöker han först frakta bort kroppen i skottkärran. Men kroppen är för tung och han rullar i stället sitt offer över gräsmattan fram till en kompost. Därunder återfinns kvinnans kropp dagen därpå, begravd och klädd i bara strumpor och t-tröja.

Resten av hennes kläder har den misstänkte slängt i en sjö på andra sidan samhället tillsammans med mordvapnet. Husvagnen städas, men han lyckas aldrig få bort alla spår av blodspår som vittnar om det kraftiga våld som kvinnan utsatts för. Blodstänk återfinns på en rad platser – till och med på 27-åringens egna glasögon.

"Hör röster"

Mannen har suttit häktad sedan april och har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Under rättegångens första dag tog försvarsadvokat Maria Grosskopf inför rätten åter upp att han kan lida av en psykisk störning, samt att den åtalade säger sig "höra röster".

Enligt advokaten säger han sig också ha vaga minnesbilder av det som skett. 27-åringen kan inte heller förklara det inträffade, men säger sig ångra mordet.

– Han önskar att det aldrig hade hänt, sade försvarsadvokaten inne i rättssalen.

Rättegången i Lunds tingsrätt kommer att pågå i flera dagar.

Under våren hedrades minnet av den unga kvinnan och många unga valde att samlas och visa sin sorg i Höör.

Blommor och ljus vid minnesplatsen vid Tjurasjön i centrala Höör efter mordet. Arkivbild.
Blommor och ljus vid minnesplatsen vid Tjurasjön i centrala Höör efter mordet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om