Dödade två men frias – inte tid ringa polisen

En 22-årig man som åtalats för att ha dödat två angripare i sin lägenhet i Ulricehamn frias nu även av hovrätten. 22-åringen hade rätt till nödvärn. Han kan "inte lastas för att han inte ansåg sig ha tid att ringa polisen", skriver hovrätten i domen.

Balkongen där två män bröt sig in i en lägenhet i Ulricehamn. Arkivbild.

Balkongen där två män bröt sig in i en lägenhet i Ulricehamn. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2023-07-21 11:06

Männen som dödades hade via balkongen brutit sig in 22-åringens bostad en natt förra hösten. Samtidigt försökte flera andra personer ta sig in i lägenheten via trapphuset.

Angriparna som trängde in i lägenheten var maskerade. De gick genast till attack mot 22-åringen, utan att säga något. Den angripne mannens flickvän var i lägenheten och blev vittne till bråket.

22-åringen var trängd och använde kniv för att freda sig. Han åtalades ändå för dråp, eftersom åklagaren anser att han använt orimligt mycket våld när de två höggs ihjäl.

Men 22-åringen friades av Borås tingsrätt, som ansåg att han haft rätt till nödvärn.

Nu gör hovrätten samma bedömning.

Enligt åklagaren låg en konflikt om narkotika bakom det nattliga bråket. 22-åringen dömdes i tingsrätten till sex månaders fängelse för narkotikabrott. Straffet anses dock vara avtjänat genom att han suttit häktad.

De två unga män som försökte bryta upp dörren till lägenheten döms, liksom i tingsrätten, för försök till grovt rån. En döms till fängelse i två och ett halvt år. Den andre, som var 17 år vid händelsen, döms till övervakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!