Dog efter polisinsats – anhöriga får skadestånd

Anhöriga till en 28-årig man som dog efter ett uppmärksammat polisingripande på en psykiatrisk avdelning har rätt till skadestånd.

Åtta år efter att 28-åringen dog i sviterna av ett polisingripande får nu hans anhöriga rätt till skadestånd. Arkivbild.

Åtta år efter att 28-åringen dog i sviterna av ett polisingripande får nu hans anhöriga rätt till skadestånd. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-31 21:27

Det rapporterar Dagens Juridik med hänvisning till ett beslut från Justitiekanslern (JK).

Det var 2014 som personalen på avdelningen på Västerås sjukhus larmade polis med anledning av att den tvångsvårdade 28-åringen agerade våldsamt. När de fem poliserna kom brottades mannen ner och blev medvetslös. Dagen därpå dog han.

Den efterföljande förundersökningen lades sedan ner men återupptogs vid flera tillfällen, bland annat efter att ärendet granskats av olika medier.

Nu har JK beslutat att förundersökningsprocessen hade flera brister och innebar ett brott mot Europakonventionen. Mannens anhöriga har därför rätt till ett skadestånd på 30 000 kronor vardera.

– Både polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har hanterat det här ärendet bristfälligt. Det är själva bristerna i utredningen som det här beslutet handlar om, säger Justitiekanslern Mari Heidenborg, till P4 Västmanland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!