Dom: Fler elever hotades vid skolattack

Fyra av de elever som överklagat domen efter skolattacken i Eslöv nådde framgång i hovrätten. De mötte en maskerad, stridsklädd skolkamrat under en pågående skolattack. De utsattes för grovt olaga hot, slår hovrätten fast.

I augusti förra året gick en 15-årig elev till attack mot en lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Läraren blev allvarligt skadad. Femtonåringen har i tingsrätten dömts för bland annat mordförsök. Arkivbild.

I augusti förra året gick en 15-årig elev till attack mot en lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Läraren blev allvarligt skadad. Femtonåringen har i tingsrätten dömts för bland annat mordförsök. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-16 05:30

Men när det gäller tre andra elever, som också överklagat tingsrättsdomen, delar hovrätten Lunds tingsrätts bedömning att de inte utsatts för hot i lagens mening.

Efter att ha knivhuggit en lärare i magen med avsikt att döda vandrade 15-åringen runt på skolan och mötte då ett stort antal elever och skolanställda.

Han är sedan tidigare dömd för mordförsöket mot läraren och nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal samt grovt olaga hot mot en polis. Den delen av domen från Lunds tingsrätt har inte överklagats, så i hovrätten var frågan bara om ytterligare elever utsatts för grovt olaga hot i lagens mening.

Aktivt agerande

Det som varit avgörande för hovrätten är bland annat om 15-åringen aktivt agerade gentemot just dessa elever, till exempel genom att röra sig mot dem, och om han interagerade med dem, med ögonkontakt eller på annat sätt.

Hovrätten har haft tillgång till osedvanligt detaljerad bevisning, eftersom 15-åringen själv filmade det som hände den här augustidagen med hjälp av en kamera på sin hjälm.

Ett av de skeden i förloppet som hovrätten bedömer annorlunda än tingsrätten gäller en tonårsflicka som vid knivöverfallet mot läraren befann sig i ett intilliggande klassrum.

Hon hörde läraren skrika och tänkte gå ut och se vad som hänt. Då mötte hon den stridsklädde gärningsmannen med en kniv i handen och mötte hans blick. Hon har berättat att hon "frös till" och sedan backade tillbaka in i klassrummet.

Allvarlig rädsla

Hovrätten konstaterar att 15-åringen gick emot henne och att det bara var några få meter mellan dem när de hade ögonkontakt. Han var beväpnad med kniv och iklädd stridsmundering, så även om kniven inte var lyft mot henne är det enligt hovrätten uppenbart att hon kände allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

I tingsrätten dömdes 15-åringen till två och ett halvt års sluten ungdomsvård, ett straff som står fast trots att han nu fälls för ytterligare brott av hovrätten. Enligt Lunds tingsrätt motsvarar straffet livstids fängelse för en person som fyllt 21 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!