Dom i dag efter skjutning vid köpcentrum

De två unga männen dömdes efter en skottlossning vid ett köpcentrum i Kristianstad till fleråriga fängelsestraff i tingsrätten. Om de hade varit äldre skulle de ha fått livstidsstraff. Nu meddelar hovrätten sin dom.

Tre personer fick föras till sjukhus efter en skottlossning utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad förra året. Arkivbild.

Tre personer fick föras till sjukhus efter en skottlossning utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad förra året. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-11-10 05:15

Minst 15 skott avlossades från en moped utanför köpcentret Gamlegården på eftermiddagen den 3 augusti förra året. Nio personer fanns i skottlinjen och tre av dem, varav en är en äldre kvinna, skadades allvarligt vid dådet.

Tre unga män greps och åtalades för mordförsök samt framkallande av fara för annan. Mopeden kördes av en 21-årig man. De två utpekade skyttarna, 17 och 18 år gamla, som åkte med på motorcykeln åtalades även för grovt vapenbrott.

Varken mopedföraren eller skytten hade fyllt 21 år när mordförsöket skedde. Hade de gjort det, skulle de ha dömts till livstids fängelse.

Det längsta straff de fick dömas till av tingsrätten var vid tillfället 14 års fängelse.

Kristianstads tingsrätt dömde 21-åringen som körde mopeden till det hårdaste straffet. Eftersom han tidigare dömts till ett tvåårigt straff för andra brott blev påföljden för deltagandet i skjutningen tolv år. Den 18-årige skytten var 17 år när mordförsöket gjordes och på grund av hans låga ålder blev straffet mildrat till sex år och elva månader.

17-åringen frikändes däremot från åtalet för mordförsök.

Fallet har överklagats – under torsdagen meddelar hovrätten sin dom.

Ytterligare två personer, en 24-åring och en 22-åring, åtalades eftersom de sett till att gärningsmännens kläder blev tvättade efter skjutningen. 24-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling. Hans 22-åriga syster dömdes till höga böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!