Domaren: 19-åringen kan gå fri direkt

Den 19-åriga kvinnan som tidigare fått livstid för mordet på 21-åriga Tove frias från mord. Hon döms i stället till fängelse i 1,5 år för att ha flyttat Toves kropp – men kan gå fri direkt. –Förmodligen så blir det inget mer fängelsestraff för henne, säger rättens ordförande.

Rättens ordförande Niklas Rundberg säger att 19-åringen som friats för mordet på Tove nu förmodligen slipper ytterligare fängelsestraff.

Rättens ordförande Niklas Rundberg säger att 19-åringen som friats för mordet på Tove nu förmodligen slipper ytterligare fängelsestraff.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-25 13:00

Två unga kvinnor, 19 och 20 år, fick av tingsrätten livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men Göta hovrätt ändrar nu domen på flera punkter.

19-åringen har uppgett att hon sov då Tove mördades. Den förklaringen är "osannolik" enligt hovrätten, men det går inte heller att utesluta. Tingsrätten gick till stor del på den äldre kvinnans uppgifter om att 19-åringen medverkat vid mordet.

– Vi tycker att uppgifterna har varit alldeles för oprecisa för att man ska kunna dra några säkra slutsatser om vad den yngre kvinnan har gjort, säger Niklas Rundberg, rättens ordförande i Göta hovrätt.

"Suttit av sitt straff"

Hon frias därför för mord men döms för grovt gravfridsbrott för att, tillsammans med 20-åringen, ha flyttat kroppen till ett skogsparti. Eftersom 19-åringen suttit häktad i ett år i väntan på rättegången innebär det att hon redan avtjänat två tredjedelar av sitt straff – och skulle kunna bli villkorligt frigiven av Kriminalvården.

– Det betyder att hon i princip suttit av sitt straff. Det är inte vi som bestämmer hur verkställigheten går till men förmodligen så blir det inget mer straff för henne, säger Niklas Rundberg.

19-åringens advokat Peter Gillberg var nöjd med utfallet.

– Det känns jättebra. Hon döms för det hon har erkänt och ingenting annat. Hovrättens slutsatser tyder på att de har delat vår uppfattning om hur man ska bedöma detta, säger han till TT.

I hovrätten lades stort fokus på hur, exakt, Tove dog. Enligt åtalet ströps hon till döds, men under rättegången tillkom flera nya vittnesmål från rättsläkare och oenigheten var stor.

Ska överklaga

Hovrätten konstaterar att Tove dog av kvävning till följd av strypning, men att det inte går att utesluta att andra faktorer kan ha bidragit till eller påskyndat dödsfallet. 20-åringen döms därför för mord och grovt gravfridsbrott till 16 års fängelse.

– Det inledande stryptaget är det som utlöser hela förfarandet. De andra bidragande orsakerna har inte enskilt varit sådana att målsäganden skulle ha dött av dem, säger Niklas Rundberg.

I tingsrätten dömdes hon även för skadegörelse i samband med en tidigare incident – på den punkten frias hon dock av hovrätten.

Enligt Clea Sangborn, 20-åringens advokat, kommer de att överklaga domen.

– Inför domen har vi pratat om olika scenarier och vi har pratat om att vi ska försöka få till en ny prövning i Högsta domstolen om det är möjligt. Vi kommer att överklaga, säger hon.

Teckning från rättegången mot de två unga kvinnorna i Eksjö tingsrätt.
Teckning från rättegången mot de två unga kvinnorna i Eksjö tingsrätt.
Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

De erkänner båda att de flyttat kroppen och den äldre erkänner att hon sedan försökt tända eld på den.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kommer på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. Huvudförhandlingen avslutas den 12 oktober. Hovrätten beslutar att släppa den 19-åriga kvinnan från häktet. Den äldre kvinnan hålls häktad fram till att dom meddelas den 25 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!