Domstolsanställd läckte till gäng – "Katastrof"

Nätverkens försök att infiltrera rättsvårdande myndigheter ökar, enligt polisen. Nu åtalas en anställd vid Attunda tingsrätt som ska ha läckt hemlig information om brottsutredningar till en man i ett kriminellt nätverk. –Det här är systemhotande, säger åklagare Per Nichols.

Chefsåklagare Per Nichols, förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren, höll pressträff om åtalet på fredagen.

Chefsåklagare Per Nichols, förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren, höll pressträff om åtalet på fredagen.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2023-11-10 09:34

Misstankarna om en läcka uppstod när lokalpoliser i Sollentuna under sensommaren märkte avvikelser i ett antal kriminella personers beteende som de övervakade i området.

– De observerade att ärenden med hemliga tvångsmedel inte gick som de skulle, eller att personer inte responderade på ett sätt som var adekvat i förhållande till tvångsmedlen. Avvikelserna var så stora att man började fatta misstankar om ett sekretessläckage, säger åklagare Per Nichols.

Läckan i domstolen

Ett omfattande spaningsarbete tog vid, som snart ledde till att misstankarna om en läcka kunde smalnas av till den närliggande domstolen.

– Till slut blev det mer eller mindre uppenbart att det måste vara inne på domstolen. Man hittade genom uteslutning ingen bättre förklaring. Då blev det fokus där och den ena uppgiften gav nästa och till sist hittade man rätt person, säger Nichols.

På fredagen åtalades kvinnan, som är i 30-årsåldern, för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång. Hon åtalas även för brott mot tystnadsplikten och dataintrång av normalgraden.

Enligt åtalet har hon vid flera tillfällen lämnat ut hemlig information från domstolen till i huvudsak en kriminell man som hon haft någon form av relation med.

Mannen kan knytas till en kriminellt nätverk i norra Stockholm och informationen har senare förts vidare till andra inom nätverket. Bland annat ska personer som varit föremål för hemlig telefonavlyssning fått kännedom om det genom läckan.

"Katastrof"

Kvinnan har vidare gett mannen tillgång till sin jobbdator innehållande domstolens ärendesystem, där han har kunnat surfa runt fritt.

– Om någon bryter mot sekretessen blir det automatiskt mer eller mindre en katastrof för hela maskineriet. Det slår ju igenom för såväl polis, Åklagarmyndighet och domstolarna. Därmed kan man säga att det här är systempåverkande, säger Nichols.

Det har varit svårt att finna en helt tydlig motivbild, enligt åklagaren. Men det finns inget som tyder på att hon varit hotad eller pressad på något sätt, eller att hon haft ett ekonomiskt intresse av att lämna ut informationen, menar han.

Anna Benedetti, chef vid Avdelningen för särskilda utredningar, säger att det är uppenbart att den typ av "möjliggörare" som kvinnan utgör är av stort intresse för kriminella nätverk.

– De kriminella letar sårbarheter. Den svagaste länken kan ofta vara en individ, säger hon.

Infiltration och korruption

Avdelningen för särskilda utredningar har ensamt ansvar om att utreda brott som begås av personer inom rättsvårdande myndigheter, och man ser nu en oroande utveckling i sina ärenden enligt Anna Benedetti.

– Det är en oroande utveckling kring infiltration och korruption inom rättsvårdande myndigheter. Vi uppfattar att det här ökar och att den interna säkerheten är oerhört viktig framöver.

Den åtalade kvinnan hade inte säkerhetsprövats innan hon anställdes vid Attunda tingsrätt, enligt DN.

TT: Har ni sett att det funnits brister hos domstolen i det här ärendet?

– Det är klart att det finns brister eftersom det kunnat ske, säger Benedetti.

– Huruvida man säkerhetsklassar personal eller har den typen av kontroller är oerhört viktigt. Det har varierat vad jag förstår, så där finns det en resa att göra.

Bevisen mot kvinnan består bland annat av material från hemlig telefonavlyssning, hemlig dataavläsning och hemlig kameraövervakning. Hennes inställning till misstankarna har varierat under utredningens gång och är nu oklar.

Per Nichols, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, och Anna Benedetti, chef för utredningsenheten på Avdelningen för särskilda utredningar, under en pressträff i samband med åtalet mot en domstolsanställd som misstänks ha läckt hemlig information.
Per Nichols, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, och Anna Benedetti, chef för utredningsenheten på Avdelningen för särskilda utredningar, under en pressträff i samband med åtalet mot en domstolsanställd som misstänks ha läckt hemlig information.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!