Efter 25 år fälls han för mordet på Malin

Bit för bit pulvriserar hovrätten mannens förklaring om vad som hände dagen då 16-åriga Malin Lindström försvann i Husum. Drygt 25 år efter det brutala mordet på flickan fälls den tidigare friade 44-åringen. –Det får äntligen ett avslut, speciellt för Malins familj, säger åklagaren Stina Sjöqvist.

Illustration från förhandlingen i hovrätten om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.

Illustration från förhandlingen i hovrätten om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2022-07-19 05:30

16-åriga Malin Lindström försvann spårlöst i november 1996 efter en bussresa till Husum i Örnsköldsviks kommun. Först ett halvår senare hittades hon död i ett skogsområde. Knivhuggen och utsatt för sexuellt våld.

Under tisdagen kom hovrätten med sin dom mot den 44-årige man som redan 1998 först fälldes och senare friades för mordet på Malin Lindström. Nu fälls han återigen, efter att Högsta domstolen tidigare i år beviljat resning i målet.

Hovrätten skriver att den "fäst avgörande vikt vid ett flertal omständigheter som med varierande styrka talar för mannens skuld". Det rör sig om iakttagelser från vittnen kring flickans färd till Husum, fynd av textilfibrer och tejp hemma hos mannen och det dna-spår i form av en spermafläck som hittades på flickans byxor och som nyligen kunnat kopplas till mannen.

"Hovrätten har efter en värdering av vart och ett av bevisen bedömt att den samlade styrkan i denna bevisning är sådan att det kan ställas utom rimligt tvivel att mannen är den som har berövat flickan livet", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

"Hittade kroppen"

Mannen själv har nekat till brottet. Under åren har han kommit med en rad olika versioner om vad som egentligen hände den aktuella dagen. Under den nya hovrättsförhandlingen tidigare i somras kom ännu en ny förklaring. Han erkände att han varit i kontakt med flickans döda kropp men fortsatte neka till att han dödat henne.

Han sade att han umgåtts med tre personer – som han inte vill namnge eller uppge några andra detaljer om – och tillsammans med dem hittat flickans döda kropp inlindad i en presenning. Ledaren för gänget ska ha uppmanat de fyra att onanera vid presenningen och där och då ska 44-åringen inte ha förstått att det fanns en kropp inuti den, det upptäckte han först efteråt. Att han inte tidigare berättat om detta förklarade han med att han hotats av personerna han umgicks med och därför inte vågat.

"Osammanhängande"

I domen framgår med all önskvärd tydlighet att domstolen inte köper mannens historia. Den talar om "orimligheter, påtagliga brister och anmärkningsvärda antydningar" i mannens utsaga. Bland annat reagerar rätten på att han lämnat "utstuderat knapphändiga" uppgifter om gänget han umgåtts med och kallar berättelsen "påtagligt osammanhängande" och "anmärkningsvärt fragmentarisk i sin detaljrikedom". Och även om de skulle ha hanterat kroppen så som mannen påstått så är detaljuppgifterna som han lämnat "ytterst osannolika", enligt hovrätten.

Straffet blir fem års fängelse, en påföljd som tar hänsyn till mannens ålder, 18, vid tiden för händelsen och den långa tid som gått sedan dess.

– Jag kan förstå att det ses som kort tid, speciellt när man döms för ett mord, och hade det skett i dag hade det varit andra förutsättningar, säger åklagare Stina Sjöqvist, som själv yrkat på minst sex år.

När mannen fälldes i tingsrätten 1998 blev straffet åtta år.

Ska överklaga

Mannens advokat Ulf Holst är besviken över domen.

– Jag är klart besviken. Att det skulle bli en fällande dom var väl väntat, eftersom min klient har varit häktad hela tiden, men jag är besviken på hovrättens sätt att värdera bevisningen. Jag tycker inte att den här bevisningen är tillräcklig, säger 44-åringens försvarsadvokat Ulf Holst.

TT: Har ni diskuterat överklagan?

– Det har vi gjort. Vi kommer att försöka få upp det här till Högsta domstolen. Jag hoppas verkligen att Högsta domstolen tar sig tid och prövar det här. Som jag ser det borde man inte från Högsta domstolen ha släppt fram det här målet, och beviljat resningsansökan.

Bakgrund: Mordet på Malin Lindström

Den 23 november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun.

22 maj 1997 hittades flickans kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en då 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på Malin Lindström. I oktober samma år friades mannen av hovrätten, framförallt då det saknas teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet.

2020 kom ett nytt genombrott i utredningen då en ny analys lyckats få fram en dna-profil ur en spermafläck som hittats på flickans byxor. Den visade sig matcha med den tidigare friade mannen.

Våren 2022 beslutade Högsta domstolen att ärendet med anledning av den nya bevisningen skulle beviljas resning till nackdel för den nu 44-årige mannen och under sommaren har en ny förhandling hållits i hovrätten för nedre Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!