En märkbart upprörd rikspolischef säger sig vara "jävligt förbannad, på ren och skär svenska" över det besinningslösa våld som poliser utsatts för under helgen.
– Jag menar att man försökte döda poliser. Jag har både läst och hört vittnesmål från mina kollegor som talar om att de trodde att de skulle dö, att de inte skulle kunna komma hem till sina nära och kära, säger Anders Thornberg, och fortsätter:
– Och detta när de gör sitt uppdrag, när de skyddar våra demokratiska fri- och rättigheter.
Han säger också att upploppen inte piskats i gång enbart av vanliga motdemonstranter utan att polisen har identifierat personer som annars ingår i kända kriminella nätverk i förorterna.
– Vi har sett att det är andra krafter än de som är där för att demonstrera mot Paludan, som har utnyttjat det här för att gå till angrepp mot samhället, mot poliser – mot staten helt enkelt.
"Polisen måltavlan"
Inför upploppen har det förekommit uppmaningar på sociala medier om våld mot polisen.
– Vi vet att det finns information om uppvigling till våld mot polisen på sociala medier som orkestreras utanför landet, säger Jonas Hysing, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Val.
– Väldigt mycket talar för att det var polisen som var måltavla, snarare än arrangören, fortsätter han.
Upploppen har hittills resulterat i 26 skadade poliser, 20 skadade polisbilar och 14 skadade ur allmänheten. Thornberg kallar händelserna resultatet av ett misslyckande från samhällets sida.
– Det har vi pratat om länge. Samhället har misslyckats med att ta hand om unga individer, det är alldeles för stor rekrytering till de kriminella nätverken. Vi har alldeles för många i de utsatta områdena som inte ser någon framtid.
För få poliser
Det här är något som många i samhället bär ansvar för att åtgärda, inte bara polisen, betonar han. Samtidigt är han tydlig med att antalet poliser är för litet.
– Vi är för få i grunden. Vi har 3 000 poliser i utbildning, men vi har inte vuxit i takt med utvecklingen, säger Thornberg.
Nu är det viktigt att lagföra så många som möjligt av dem som begått brott under kravallerna, anser han. Utredningsläget bedöms som gott, polisen har omfattande bild- och videomaterial från händelserna.
– Vi måste lagföra så många som möjligt, så att de får möta konsekvenser. De ska låsas in, och det länge. De har kastat knytnävsstora stenar på våra medarbetare, det är ett rent under att ingen dött eller skadats väldigt allvarligt.
Fler vill prata
TT: Många har varit maskerade och det har varit rörigt på platserna. Hur ser du på risken av att vissa av gärningsmännen inte kommer att kunna lagföras?
– Det finns risk att några kommer att gå fria. Vi har sett att många i utsatta områden tidigare inte velat prata med polisen men vi ser hur det vänder för man är väldigt trött på de här individerna som beter sig på det här sättet, och vill se en annan ordning.
Enligt Thornberg är det nämligen inte säkert att våldsamheterna är över, polisen vet inte hur det kommer att se ut de kommande nätterna.
– Vi är på tårna inför vad som kan hända, säger rikspolischefen.