När Morgan Johansson (S) kommer till Rosengårdsskolan skickar Saied Ahmed fram sin dotter och son, åtta och nio år gamla, för att ta en selfie med inrikes- och justitieministern.
– Han i slipsen, instruerar Saied Ahmed.
Barnen går normalt sett i årskurs ett och två, men varken de eller deras runt 200 skolkamrater kunde på tisdagen återvända till sin vardag efter påsklovet. Under söndagskvällen totalförstördes delar av skolan i en brand kopplad till upploppen i stadsdelen i Malmö.
"Hittar inga ord"
– Man hittar inga ord för detta. Vi muslimer gör inte sådana grejer, vi bränner inte skolor eller slåss mot polisen. Det är inte polisens fel. De gör bara sitt jobb, precis som alla andra gör sitt jobb. De är oskyldiga, säger Saied Ahmed samtidigt som barnen spelar fotboll på en liten konstgräsplan på skolområdet.
– De som var här och förstörde kommer inte från det här området, de kommer från många andra håll i Malmö. Rosengårdsborna gör inte sådana här dumma grejer, fortsätter han.
Läraren Millaray Curin Alvarez och elevassistenten Maria Kellgren-Ringqvist finns på tisdagen på plats på skolgården för att informera barn och föräldrar.
– Det här påverkar barnen extra mycket. Det här är ju en trygghet för många barn som inte vill vara på lov för de tycker att de har det så bra i skolan. Det är en struktur och trygghet för dem, säger Maria Kellgren-Ringqvist.
Sett branden från balkongerna
Personalen förbereder sig nu för hur de ska prata med barnen när de väl kommer tillbaka till alternativa skollokaler på onsdagen.
– Barnen kommer att komma med många frågor. Många har sett situationen från sina balkonger, men har inte kunnat förstå bakgrunden, säger Millaray Curin Alvarez.
Kommunpolisen Glen Sjögren, som jobbar med det strategiska brottsförebyggande arbetet i Rosengård, framhåller att stadsdelen har en positiv utveckling.
– Det är jättetråkigt att det blir en så tråkig stämpel på Rosengård igen, säger Sjögren efter att han visat runt ministern.
TT: Med tanke på vad som tidigare hade hänt under helgen i Östergötland och Rinkeby – var du förvånad över att det hände här i Rosengård?
– Det finns folk här som inte gillar Rasmus Paludan och som samtidigt ser en chans att bråka med polisen. Men jag är helt övertygad om att alla som var här bodde inte i Rosengård. Varför skulle man elda upp sina grannars bilar eller skolan där kanske småsyskon går?
– Man hade bestämt sig för att man skulle bråka. Det är så enkelt att sprida information vidare till vänner och släktingar om att komma till Rosengård och bråka, då kommer de från alla håll och kanter.
Upplopp även 2020
Även i slutet augusti 2020 drabbades Rosengård av upplopp kopplat till den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludans demonstrationer. Då skedde en koranbränning, som filmades och spreds på nätet, i närliggande Emilstorp. Paludan var då inte på plats eftersom han nekats inresetillstånd till Sverige
Flera hundra personer deltog den gången i upploppen och sammanlagt 14 personer har dömts för brott. Under den gångna påskhelgen var det dock fler människor i omlopp, enligt Glen Sjögren.
– Den gången hade vi också många av våra områdespoliser i tjänst, som normalt sett jobbar här i området och de kunde känna igen folk. Det var inte på samma sätt nu och dessutom kom det folk utifrån. Då kan vi inte känna igen dem heller, säger Sjögren.
"Kan hända igen"
Saied Ahmed och hans fru har försökt att undvika att prata med sina fyra barn – även de två äldre går på Rosengårdsskolan – om vad som har hänt.
– De yngsta sover bredvid mig i sängen, de är fortfarande rädda. Man vill inte snacka för mycket med barnen om det, de är inte vana vid att se sådana grejer, säger Saied Ahmed.
Inte långt därifrån vandrar två poliser för att skapa trygghet utanför skolan. De är inlånade från ett annat polisområde i Malmö. Många av de som normalt sett jobbar i Rosengård måste vila upp sig – för snart väntar en ny helg, säger Glen Sjögren.
– Vi måste vara mentalt förberedda för att det kan hända igen, säger kommunpolisen.