Efterlyst svensk gripen i Turkiet

En internationellt efterlyst svensk man i 40-årsåldern har gripits i Turkiet, vilket SVT var först att rapportera om.

Brott2023-11-05 01:23

En internationellt efterlyst svensk man i 40-årsåldern har gripits i Turkiet, vilket SVT var först att rapportera om.

Han greps i Istanbul på lördagskvällen, skriver Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya på X, tidigare Twitter.

Mannen är i Sverige häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, skriver Expressen.

I USA är han efterlyst misstänkt för att ha varit en ledande administratör och möjliggörare av grov organiserad brottslighet genom FBI:s egen chattjänst Anom. Tjänsten hade FBI utvecklat för att lura kriminella att använda den och på så sätt bättre kunna spana på dem och deras förehavanden.

Att FBI låg bakom tjänsten avslöjades 2021 och då hade den spritts bland kriminella- Polisen fick en hemlig kopia av alla meddelanden de skickade mellan varandra med Anom.

Svensken lurades av FBI och sålde telefoner med Anom installerat till flera kriminella gäng. Amerikansk och svensk polis kunde följa vad kriminella skrev till varandra och i Sverige ledde Anom-chattarna till att mer än hundra personer greps.

I somras gick det amerikanska utrikesdepartementet ut och erbjöd en belöning på motsvarande drygt 54 miljoner kronor till den som kunde ge tips som ledde till ett gripande av mannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!