Just nu attackeras svenskar massivt av utskick som ser ut att komma från till exempel Postnord, DB Schenker och UPS, men som i själva verket kommer från bedragare. I vissa meddelanden ombeds man att ladda ned en app.
Både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och polisen varnar: Ladda inte ned appen.
– Vad du egentligen tankar ned är en skadlig kod som läser av och stjäl information, som inloggningsuppgifter och lösenord, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens sektion nationellt it-brottscentrum på Nationella operativa avdelningen.
Växer som träd
Ytterligare en sak som gör koden, som går under namnet Flubot, så farlig är att den den är smart utformad.
– Den skickar i väg en ny serie sms till alla dina kontakter. Så inte nog med att du smittas, utan vad som sker är att alla dina kontakter får likadana sms, säger Jan Olsson.
Det gör att problemet växer likt en enorm trädformation, förklarar han.
– En sådan här kedjebrevsvåg når miljontals människor världen över. Därför räcker det med att var tusende eller tiotusende går på det för att bedragarna ska berika sig rejält. För dem kostar det ingenting eftersom det är du och jag som skickar sms:en vidare.
Se igenom bedrägeriet
TT: Hur får man stopp på det här problemet?
– Vi måste uppmärksamma oss själva på att det här sker och inse att vi inte ska klicka på allt utan att först fundera några sekunder. Oftast är å, ä och ö utbytta mot andra tecken i dessa meddelanden. Då ska man genast reagera, svenska företag skickar inte felstavade sms, säger Jan Olsson.
Om avsändaren vill ha dina bankuppgifter eller liknade, då vet du att det är ett bedrägeri, fortsätter han.
– Banken ringer inte dig och ber om dem, det gör bara bedragare. Det är skillnad om du vänder dig till banken och den ber dig om uppgifterna.
Om din telefon blivit smittad med Flubot ska du fabriksåterställa den så snart som möjligt och därefter polisanmäla händelsen, råder Olsson.