Eleven erkänner mord på två lärare

Den 18-årige elev som misstänks för mord på två lärare på en skola i Malmö har erkänt, säger hans advokat Anders Elison till TT. –Han erkänner till den misstanken som ställdes fram att han slagit ihjäl de här två kvinnorna.

Advokat Anders Elison, försvarare till den misstänkte gärningsmannen, en 18-årig elev,.

Advokat Anders Elison, försvarare till den misstänkte gärningsmannen, en 18-årig elev,.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-22 06:50

På tisdagseftermiddagen deltog advokat Elison vid ett långt förhör med 18-åringen, där han i detalj berättat vad som har hänt.

Advokaten får en rak fråga om 18-åringen erkänner sig skyldig till mord.

– Ja, svarar Elison.

Den misstänkte är elev på skolan, Malmö latinskola, där de två kvinnliga lärarna i 50-årsåldern mördades. Elison vill inte redogöra för 18-åringens förklaring till morden med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Men det finns en förklaring och han har ett motiv som är lite svårfångat, säger Elison.

TT: Vad innebär det?

– Att det inte är så väldigt klart i konturerna, det är inte knivskarpt men det finns ett motiv.

18-åringen är ångerfull, säger Elison. En häktningsförhandling kommer att hållas på onsdag, tror advokaten.

"Lät sig gripas"

När larmet kom 17.12 på måndagskvällen hanterade polisen det omedelbart som en pågående dödligt våld-situation och gick snabbt fram för att kunna avbryta, berättar polisens områdeschef Petra Stenkula vid en pressträff.

När man kom till platsen, Malmö latinskola, såg det inledningsvis lugnt ut, men det fanns uppgifter om våld på tredje våningen.

– Ganska omedelbart när man kom upp på tredje våningen såg man vad som skett, säger Petra Stenkula.

Där fanns de två mycket allvarligt skadade kvinnorna och 18-åringen, som greps klockan 17.22 – tio minuter efter att larmet kom. Hon kan inte svara på om han hade några fysiska skador.

– Han kunde tala och lät sig gripas utan större bekymmer.

18-åringen förekommer inte i polisens belastningsregister sedan tidigare. Polisen kan ännu inte svara på om dådet var planerat eller om det fanns någon koppling mellan honom och de dödade kvinnorna.

Flera tillhyggen

Polisen har beslagtagit flera tillhyggen, men kan inte specificera vad det rör sig om mer än att det inte är skjutvapen.

– Den tekniska undersökningen får visa vilka tillhyggen som varit dödande. Jag kan inte precisera mer än att det rör sig om mer än ett, säger Stenkula.

Polisen kan inte heller säga något om hans motiv.

– Vi håller just nu på med alla de undersökningarna. Vi kommer naturligtvis föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv, säger Petra Stenkula.

Enligt GP har den misstänkte gärningsmannen varit aktiv i en kampsportsklubb. Klubbledningen säger sig inte ha sett några varningssignaler från den misstänkte, som beskrivs som en "vanlig tonåring som försöker hitta sin plats i livet".

Tredje skoldådet i Skåne

Eventuella kopplingar till tidigare skoldåd i Skåne kommer också att undersökas. Att tre skolattacker inträffat på mindre än ett år beskriver Petra Stenkula som "oerhört tragiskt och traumatiskt".

Hon hoppas att det är "en tragisk slump".

– Det är svårt att ta in och det skapar otrygghet för dem som ska skicka sina barn till skolorna.

Uppgifter om att den misstänkte själv ska ha ringt till polisen kommenterar Stenkula inte alls, men hon säger att det kom in många larmsamtal om händelsen.

Husrannsakan har genomförts i den misstänktes bostad, i en annan stad i Skåne, och hans mobiltelefon och dator undersöks.

Polisen tillsätter en särskild utredningsorganisation med anledning av händelsen och ett stort antal personer ska höras de kommande dagarna.

Tidigare under tisdagen samlades ett par hundra människor utanför Stadshuset i Malmö till en tyst minut efter våldsdådet på Malmö latinskola.

– I dag är hela Malmö en stad i sorg, sade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Petra Stenkula, polismästare i Malmö, och Annelie Schwartz, utbildningsdirektör, vid en pressträff efter dådet, där två kvinnor dödades på Malmö latinskola.
Petra Stenkula, polismästare i Malmö, och Annelie Schwartz, utbildningsdirektör, vid en pressträff efter dådet, där två kvinnor dödades på Malmö latinskola.
Fakta: Skoldåd i Sverige

Trollhättan den 22 oktober 2015

En 17-årig elev, en 42-årig lärare och en 20-årig elevassistent föll offer för attackerna. Den 21-årige gärningsmannen sköts av polis och avled senare på sjukhuset.

Varberg den 28 januari 2021

En man i 30-årsåldern tar sig in på en gymnasieskola i Varberg beväpnad med kniv och yxa. En 17-årig elev blev skadad i handen vid händelsen. Gärningsmannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Eslöv den 19 augusti 2021

Iförd stridskläder, skelettmask och hjälm går en 15-årig pojke till knivattack mot en lärare på sin skola. Pojken döms för mordförsök och fyra fall av grovt olaga hot.

Kristianstad den 10 januari 2022

En elev på en gymnasieskola skadas svårt och en lärare i 50-årsåldern blir lindrigt skadad. En 16-årig pojke sitter häktad misstänkt för knivattacken.

Malmö den 21 mars 2022

Två kvinnor dödas på en skola i centrala Malmö. En 18-årig elev grips på platsen och anhålls senare.


Fakta: Malmö latinskola

Malmö latinskola har mer än 600 år av oavbruten utbildningsverksamhet. Den grundades 1406 sedan påve Innocentius VII gett borgarna i Malmö rätt att grunda en skola. Skolan har funnits på sin nuvarande plats i Rörsjöstaden sedan 1878.

Påven Johannes Paulus skänkte 1992 10 000 dollar till skolans renovering sedan en elev skickat en vädjan författad på latin.

I dag har skolan nio olika utbildningar – bland annat estetiskt program, humanistiskt program, samhällsvetenskap, naturvetenskap, spetsutbildning i teater och musik, samt introduktionsprogram för elever som saknar behörighet till ett nationellt program.

Enligt Skolkollen gick det 1 107 elever på skolan 2020.

Källa: Malmö stad, Skolkollen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!