Elever lockas med pengar för att begå våldsdåd

Högstadieungdomar i Uppsala har fått riktade erbjudanden om att utföra grova våldsdåd i utbyte mot en "väldigt stor summa pengar". –Att man så här konkret riktar ett erbjudande till en viss grupp ungdomar har vi aldrig sett förut, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Högstadieungdomar i Uppsala har fått konkreta riktade erbjudanden om att utföra grova våldsdåd i utbyte mot en "väldigt stor summa pengar".

Högstadieungdomar i Uppsala har fått konkreta riktade erbjudanden om att utföra grova våldsdåd i utbyte mot en "väldigt stor summa pengar".

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-27 20:06

Polisen fick tipset på fredagen av en skola i Uppsala och sedan dess har man arbetat intensivt med ärendet. Med ett stundande höstlov är polisen mån om att informationen ska nå vårdnadshavare.

– Det är väldigt viktigt att vårdnadshavare får kännedom om att det här har skett och vi ber dem prata med sina barn och vara vaksamma.

– Det är kanske dålig tajming att gå ut med sådan här information en fredagskväll, men vi känner att det här måste ut här och nu i brottsförebyggande syfte. Vi har ett lov som ligger framför oss, säger Jansson Klarin.

En misstänkt

Nu har polisen inlett en förundersökning avseende förberedelse till mord och man har i nuläget en misstänkt.

Men Magnus Jansson Klarin kan inte gå in på om det är en frihetsberövad eller inte.

– Vi misstänker såklart att det finns kopplingar till den pågående våldsvågen, men vi vet inte vilka nätverk det har koppling till.

Om erbjudandet har skickats ut till högstadieungdomar i andra delar av landet har Uppsalapolisen inte hunnit undersöka än. Och man vet heller inte om någon har nappat på erbjudandet.

Även flickor

– Det är väl känt att allt fler yngre personer rekryteras och utför grova våldshandlingar, men att man så här konkret riktar ett erbjudande till en viss grupp ungdomar har vi aldrig sett förut, säger Jansson Klarin och fortsätter:

– Det är också viktigt att poängtera att det är lätt att tro att detta är riktat enbart mot killar. Men nu ser vi att yngre flickor och kvinnor också utnyttjas. Därför är det viktigt att prata med sina barn oavsett om det är en flicka eller pojke.

Erbjudandet har nått ungdomarna via sociala medier, men polisen uppmanar till vaksamhet vad gäller alla appar där man kan kommunicera, även spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!