En döms efter släktbråk på öppen gata

En knivhuggen tonåring, brutalt våld och en uteservering i spillror. Våldet mellan två familjer skedde mitt framför lundabornas ögon. Bara en person döms till fängelse – de andra åtalade frias.

Lund i början av hösten: Polis en är på plats vid järnvägsstationen i Lund i samband med bråk mellan flera personer vid en uteservering. Våldsamheterna inträffar på flera platser i Lund. Arkivbild.

Lund i början av hösten: Polis en är på plats vid järnvägsstationen i Lund i samband med bråk mellan flera personer vid en uteservering. Våldsamheterna inträffar på flera platser i Lund. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-12-30 05:45

Bakgrunden till sammanstötningarna i Lund den 6 september var en konflikt mellan två släkter. Mellan 50 och 60 personer ska sammanlagt ha varit inblandade i något som har beskrivits som motsättningar mellan familjerna. Bråken – som först startade i stadsdelen Linero och sedan fortsatte till stationen och sjukhusområdet – resulterade i att åtta personer fick uppsöka sjukhus.

En vecka efter bråket i Lund hävdade en person som sade sig ha agerat medlare att fred nu rådde mellan parterna. Till Kvällsposten sade mannen också att båda sidor i konflikten ville be allmänheten och sjukvårdspersonalen om ursäkt.

Tre personer åtalades – en 21-åring misstänktes för mordförsök, hans 19-årige bror för skyddande av brottsling och en 24-årig man för grovt vapenbrott.

Bara 24-årigen döms – för grovt vapenbrott till fängelse i två och ett halvt år. Enligt domstolen ska han burit en pistol på sig i samband med bråket.

21-åringen frikänns från åtal för försök till mord och 21-åringens bror frikänns från åtal för skyddande av brottsling, enligt domen från Lunds tingsrätt. Rätten anser att 21-åringen, som utdelat ett knivstick, haft rätt till nödvärn i den panikartade situation som uppstod och att hans yngre bror därmed inte heller kan fällas för något brott.

Rättegången i tingsrätten i Lund har omgärdats av ett massivt säkerhetspådrag med kravallstaket uppsatta och ett stort antal poliser på plats.

Fakta: Åtalet

En 21-årig man stod åtalad för mordförsök. Enligt åtalet hade han huggit en 17-åring med kniv i magen vid ingången till en restaurang i Lund. Tonåringen plockades upp av en privatbil och fördes till sjukhus där han fick vård direkt.

En 19-årig bror till 21-åringen åtalades för skyddande av brottsling. Åklagaren menar att han städade undan den kniv som användes vid dådet.

En 24-årig man åtalades för grovt vapenbrott. Enligt åtalet hade han med sig ett skarpladdat vapen som han bar på sig, men inte använde, under sammanstötningen vid restaurangen.

Samtliga har nekat till brott. Åtalet bygger till stor del på bildmaterial från övervakningskameror. Rättegången hölls i Lunds tingsrätt den 16 och 17 december.

Fler personer var delgivna misstanke för brott i samband med bråken i Lund den 6 september. Åklagaren uppgav vid tiden för rättegången att det var för tidigt att säga om de också kommer att åtalas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!