En gripen efter stort beslag av sprängmedel

En husrannsakan söder om Stockholm på onsdagen ledde polisen till ett stort beslag av sprängmedel. En person har gripits i ärendet som kopplas till Uppsala.

Stora mängder sprängmedel påträffades på onsdagen i en villa söder om Stockholm. Arkivbild.

Stora mängder sprängmedel påträffades på onsdagen i en villa söder om Stockholm. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-05 12:10

Polisen slog på onsdagskvällen till mot en villa i Huddinge söder om Stockholm. På adressen påträffades vad man beskriver som en "större mängd" sprängmedel. Det har dock inte rört sig om aktiva sprängladdningar.

Tekniker från nationella bombskyddet deltog i insatsen och flera intilliggande bostäder utrymdes under några timmar som en försiktighetsåtgärd.

Tillslaget skedde inom ramen för en utredning som leds av polisen i Uppsala, dit ärendet har koppling, säger Mathias Rutegård, presstalesperson i polisregion Mitt.

– Jag kan inte gå in på vad som föranlett att vi har hamnat här. Den främsta anledningen är att vi inte är klara med arbetet. Ärendet är inte över, säger han och tillägger att det kan komma att ske fler tillslag i närtid.

En frihetsberövad

Just nu pågår parallella särskilda händelser i Uppsala, Stockholm och nationellt. Enligt Mathias Rutegård är tillslaget i Huddinge ett resultat av samverkan mellan alla tre.

En man har frihetsberövats i ärendet, men var, när eller vad han misstänks för vill polisen inte kommentera.

TT: Misstänker ni att det har tillverkats sprängladdningar på adressen eller att den använts som förvaringsplats?

– I det läge vi befinner oss i är det många trådar som hänger ihop med varandra och det är ett så pass känsligt skede i den förundersökning som nu är inledd att vi inte kan gå ut med fler detaljer.

Våldsvåg i Uppsala

Polisen har upprättat en anmälan om förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har upprättats.

Uppsala har de senaste veckorna skakats av en våldsvåg som kopplas ihop med en intern konflikt inom det så kallade Foxtrotnätverket. Anhöriga till kriminella och flera utomstående har dödats. Förra veckan dog en 24-årig kvinna, utan koppling till konflikten, när en sprängladdning detonerade i Storvreta utanför Uppsala.

Även Stockholmsområdet har skakats av en rad sprängdåd den senaste tiden. Så sent som på torsdagsmorgonen detonerade en sprängladdning i Upplands-Bro.

Tillslaget söder om Stockholm kopplas till våldsvågen i Uppsala. På bilden förödelse efter förra veckans explosion i Storvreta där en 24-årig kvinna dödades. Arkivbild.
Tillslaget söder om Stockholm kopplas till våldsvågen i Uppsala. På bilden förödelse efter förra veckans explosion i Storvreta där en 24-årig kvinna dödades. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!