Engagerade systern i narkotikahandel – döms

En 22-årig man döms för att ha dragit in sin yngre syster i narkotikahandel i Linköping. Enligt domen har han instruerat flickan att ha kontakt med köpare och säljare av narkotika.

Mannen döms vid Linköpings tingsrätt. Arkivbild.

Mannen döms vid Linköpings tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Brott2023-09-14 11:08

Bevisen visar att mannen "genom sin lillasyster, har haft relativt omfattande kontakter med personer via olika kommunikationsapplikationer samt att dessa konversationer handlade om narkotikahandel. Genom att ge dessa uppdrag åt och närmare instruera sin lillasyster på påstått sätt har (22-åringen) involverat henne i den brottsliga verksamheten", skriver Linköpings tingsrätt i sin dom.

Mannen döms även för försök till narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Påföljden blir tre års fängelse.

22-åringen stod också åtalad för att ha involverat sin yngre bror i brottsligheten, då han förvarat narkotika i en garderob i dennes rum. Men Linköpings tingsrätt frikänner mannen på den punkten, eftersom det inte är bevisat att brodern hade kännedom om narkotikan.

Involverande av en underårig i brottslighet blev ett brott den 1 juli i år. Den som anlitar, betalar, instruerar, överlämnar något eller på annat sätt involverar en person under 18 år i brottslig verksamhet kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

Domen i Linköpings tingsrätt är den andra i Sverige gällande det nya brottet. Tidigare i veckan dömdes en man i 20-årsåldern för att ha utnyttjat sin minderåriga lillebror i kriminalitet i södra Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!