Eslövspappan: "Hon har blivit instruerad"

Eslövsflickans berättelse om hur hon hållits inspärrad i en tvättstuga är påhittad, hävdar hennes pappa. Han menar att hon har fått instruktioner. Han säger också att det var rädsla för en orosanmälan som gjorde att flickan inte tidigare fick vård.

Leksaker i trädgården där den sjuåriga flickan bodde med sin familj i Eslövs kommun.

Leksaker i trädgården där den sjuåriga flickan bodde med sin familj i Eslövs kommun.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-12-01 12:50

Föräldrarna är åtalade för många brott mot den flicka som natten till julafton förra året kom till sjukhuset i Lund i ett livshotande tillstånd efter att ha fått i sig ättika. Enligt åtalet har hon bland annat hållits inlåst i en tvättstuga, utsatts för svält eller undernäring och fått i sig så mycket ättika att magsäcken förstörts.

– När hon pratar är det inte hennes prat, jag tror att hon är påverkad av omgivningen, jag tror att hon har blivit instruerad vad hon ska säga, säger pappan.

Åklagaren frågar om han menar att någon hittat på en historia, som flickan berättar, och pappan tror att det är möjligt. Men vem skulle då ha instruerat henne?

– Vårdpersonal, socialpersonal, de som är med henne.

Rädsla för orosanmälan

Flickan var svårt skadad, inte enbart av ättika, när hon kom till sjukhuset. Det handlar om både gamla och färska skador. Enligt pappan beror mycket av detta på att flickan hade ett självskadebeteende.

Vid ett tillfälle under sensommaren förra året drabbades flickan av en omfattande brännskada. Flickan säger att mamman hällt kokande vatten på henne, men pappan hävdar att dottern av misstag skållats i duschen.

Han medger att hon var illröd i skinnet och att föräldrarna valde att försöka behandla henne själva hemma, i stället för att söka vård. Åklagaren frågar varför.

– Just för att hon har sitt självskadebeteende, att hon har en massa blåmärken och bitmärken och sådant på sig, så har det har varit mycket rädsla för att få en orosanmälan på oss, svarar pappan.

"Uppenbarligen törstig"

Till sist får flickan sjukhusvård, när pappan tagit henne dit natten till julafton förra året. Själv hävdar han att allt var en olycka och att han väcktes mitt i natten av sin fru, eftersom flickan hade ont i magen.

Han påstår, precis som i polisförhören, att flickan mitt i natten gått in i tvättstugan där hon kommit åt ett glas med ättika som stod intill vägen ovanpå torktumlaren.

– Uppenbarligen var hon törstig. Hon kan dricka precis vad hon känner för, säger pappan.

Han har tidigare under åklagarens förhör sagt att dottern tidigare självmant bland annat druckit diskmedel.

Pappan får frågan om han själv skulle kunna dricka ett glas med ättika.

– Nej.

Mager och kortvuxen

Lunds tingsrätt har under flera dagar fått se inspelade polisförhör med den i dag sjuåriga flickan där hon bland annat sagt att hon inte fick så mycket mat hon ville. När hon kom till sjukhuset var hon avmagrad och långt under både normal kroppslängd och vikt för en sexåring.

Pappan säger att hon alltid har varit liten för sin ålder. Det har konstaterats att hon tappat flera kilo i vikt, men detta hade han inte lagt märke till.

– Man märker nog inte det på samma sätt som andra gör, för man ser ju henne dagligen, säger pappan.

Han hävdar att flickan till och från har ätit väldigt lite för att hon valt det. Att flickan var så smutsig när hon kom till sjukhus förklarar han också med att hänvisa till hennes eget beteende. På grund av diarrésjukdom hade flickan fått sårskador där hennes blöja satt, hävdar pappan, och därför gjorde det ont när hon skulle duscha.

– Hon accepterade inte en dusch helt enkelt, säger pappan.

I sms-konversationer mellan föräldrarna har flickan omnämnts med tillmälen som "kiosktroll", "möget" och "zombiekräkspya".

Detta vill pappan inte kännas vid. Han förstår inte hur sådana konversationer har kunnat hittas i föräldrarnas mobiler.

Åklagaren Ingegerd Jigin har från rättegångens första dag hävdat att föräldrarna ljuger. Arkivbild.
Åklagaren Ingegerd Jigin har från rättegångens första dag hävdat att föräldrarna ljuger. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!