Jean-Philippe Lecouffe har en halvtimme fri mellan onsdagens möte med representanter för den svenska polisen och resan mot flyget hem. Under den tiden får TT en möjlighet att ställa frågor till Lecouffe, som i maj i år tillträdde som biträdande Europolchef och chef för det europeiska polissamarbetets operativa avdelning.
Det är det första besök han gör på en brottsbekämpande myndighet sedan tillträdet, och inför intervjun antyds att den svenska situationen med omfattande gängkriminalitet och stora problem med skjutningar spelat en roll i det. Men det är inget han själv nämner när han får frågan om varför han prioriterade just Sverige. I stället tar han upp mordet på en polis i Göteborg i juni.
– Det påverkade också Europol, och är ett av skälen till att jag är här, säger Jean-Philippe Lecouffe.
Mer våld
Europol ser flera stora utmaningar med den organiserade brottsligheten i Europa, säger han. En är att den blir mer och mer globaliserad.
– Den känner inga landsgränser och det här måste mötas med polisiärt samarbete, inte bara i Europa utan över hela världen. Vi har också sett ett ökat användande av våld, inte bara kriminella emellan utan även bland allmänheten. Jag vet att det är ett av problemen ni har i Sverige, men det är något vi också ser i andra europeiska länder, och i andra delar av världen, säger Lecouffe.
Den ekonomiska kapacitet som den organiserade brottsligheten besitter lyfter han upp som ytterligare ett orosmoln.
I Sverige fortsätter skottlossningarna mellan kriminella grupperingar. Fram till den sista augusti i år räknade polisen till 220 skjutningar och 35 döda. I våras kom en Brå-studie där dödligt våld med skjutvapen i ett 20-tal europeiska länder, däribland Sverige, jämfördes. Resultatet är dystert för svensk del – inget annat land uppvisar en sådan tydlig ökning av dödligt skjutvapenvåld.
På frågan om hur Jean-Philippe Lecouffe ser på läget i Sverige säger han:
– Det är ingen enkel situation.
Dekrypterade tjänster
Europolchefen ger ett mycket diplomatiskt intryck och försöker undvika att måla ut Sverige i särskilt dålig dager när TT upprepade gånger försöker få honom att beskriva sin syn på brottsligheten i landet. Han vill inte göra några jämförelser mellan situationen i Sverige och övriga medlemsländer.
– Alla länder är olika. Men den typ av problem vi ser i Sverige är sådana som vi kan hitta även i andra europeiska länder. Det är inte en unik situation, säger han och fortsätter:
– Jag kan förstå att för svenskar är det en tydlig förändring jämfört med tidigare, men det är en situation som kan kännas igen från andra länder. Jag vill inte säga att situationen är värre än någon annanstans.
Jean-Philipp Lecouffe återkommer gång på gång till värdet av att medlemsländerna utbyter information och underrättelser med varandra, vilket också skett i anslutning till insatsen mot den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som fransk polis lyckades knäcka förra våren. Materialet har lett till en lång rad åtal och fällande domar mot gängkriminella i Sverige som kommunicerat om sin brottsliga verksamhet via tjänsten. Även en annan tjänst, Sky ECC, har dekrypterats.
"Matar databasen"
Så sent som i juni i år blev det känt att svensk polis haft en ledande roll i den europeiska delen av operation Trojan Shield/Greenlight. Där lyckades FBI sprida ut kommunikationstjänsten Anom bland kriminella över hela världen som använde denna ovetande om att polisen hela tiden fick kopior på konversationerna.
– Sverige har fått ta del av mycket information och det har lett till nya förundersökningar som i sin tur gett ny information som kunnat delas med Europol och andra länder. Jag måste säga att man gjort ett bra jobb i Sverige. Det här matar vår databas och ger oss den information vi behöver för att kunna trycka tillbaka den organiserade brottsligheten i alla länder, säger Jean-Philippe Lecouffe.
Han poängterar samtidigt att brottsligheten inte bara är polisens sak:
– Polisen befinner sig i frontlinjen, men hela samhället måste bemöta det här problemet. Samarbete mellan olika parter i samhället kan bidra till lösningar. Det kommer att ta tid, men jag tror att arbetet är på rätt väg.