Evakuerade samlas i kyrkan: "Många frågor"

Matteus kyrka har fyllts med folk efter explosionen i ett bostadshus i centrala Norrköping. Kommunen är på plats för att ge stöd. –Det akuta är omhändertagandet av de berörda, säger Tony Georgson, tjänsteman i beredskap.

Matteus kyrka har fyllts med folk efter explosionen i ett bostadshus i centrala Norrköping.

Matteus kyrka har fyllts med folk efter explosionen i ett bostadshus i centrala Norrköping.

Foto: Fredrik Schlyter/TT

Brott2023-09-03 09:26

Runt 150 personer ska enligt polisen ha evakuerats från sina hem, och många av dem har eskorterats till närliggande Matteus kyrka som fungerar som uppsamlingsplats.

Vid nio-tiden befann sig fortfarande ett 40-tal personer inne i kyrkan och ungefär lika många utanför. Det uppger Gustaf Hull, kommunikationschef för Svenska kyrkan i Norrköping som befinner sig på platsen.

– Det har varit ett flöde av folk under morgonen, men de flesta vill vidare till anhöriga, säger han.

De evakuerade har fått kaffe och fika i kyrkan, personalen delar ut filtar och hjälper till med kontakt med anhöriga, berättar Hull.

– Det är fortfarande en hel del frågor och ovisshet om man får komma hem och hämta sina saker och liknande.

Kläder och mediciner

Representanter för Norrköpings kommun är på plats i kyrkans lokaler för att inventera hur behovet av stöd ser ut, enligt Tony Georgson, kommunens tjänsteman i beredskap.

Det största behovet just nu är att tillgodose att alla har kläder, mediciner och liknande.

– Man har fått lämna sina bostäder och bara hoppa ut i trappen utan att få med sig så mycket. Vi får prioritera bland behoven och det tar en stund att gå igenom, säger Georgson.

Norrköpings kommun ska nu försöka stötta räddningstjänsten med att hitta evakueringslokaler för de cirka 150 personer som fått lämna sina hem, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Men det är fastighetsägarens uppgift att säkerställa att deras kunder har någonstans att bo, enligt Tony Georgson.

Stöttar de boende

– Akut brukar man hamna på hotell om fastighetsägaren inte har bostäder som står tomma. Om man inte löser det får kommunen vara behjälplig, säger han.

För att stötta de boende som drabbats vidtar kommunen flera åtgärder. Bland annat ska man se över om några av de drabbade är i behov av hemtjänst och om det finns familjer med barn som tillhör kommunal skolverksamhet, uppger kommunen.

– Det blir en morgondag också med skola och arbete, och hur klarar man det när man lämnat sin bostad och alla sina saker, säger Tony Georgson.

Socialjouren är också på plats i Matteus kyrka för att fånga upp personer som behöver stöd och kommunen har även aktiverat sitt krisstöd.

Fota skadorna

På plats finns även Länsförsäkringar Östgöta, som räknar med att många försäkringstagare drabbats. De kommer också att hjälpa till att hitta tillfälliga boenden för dem som behöver, enligt skadechefen Katarina Leander.

– Utöver det svarar vi på alla frågor och försöker att skänka någon slags trygghet i kaoset som råder. Vi ber alltid våra försäkringstagare att lyssna på polis och myndigheter som är på plats, men ger rådet att man fotar och dokumenterar skadorna när man får gå tillbaka till bostaden, säger Leander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!