De tre domarna som ska döma i det uppmärksammade Tove-fallet ska nu prövas för jäv – dagen innan fallet ska upp i hovrätten. Det är Clea Sangborn, som försvarar en av de morddömda kvinnorna, som anmält domarna eftersom hon anser att de har för starka band till den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson.
Vilhelmsson var tidigare anställd som domare vid Göta hovrätt och dömde i flera fall tillsammans med dem som nu ska döma i Tove-fallet.
Men Jan Turvall, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gör bedömningen att det inte rör sig om jäv.
– Att vara kollegor på en arbetsplats är inte grund för jäv, säger han.
"Handlar om förtroende"
För att det skulle anses vara jäv hade det krävts att personerna i fråga varit vänner eller umgåtts privat med varandra, enligt Turvall.
– Om någon av de berörda domarna på egen hand tycker att han har en mer personlig relation till åklagaren så kan han säga ifrån i så fall. Men ur juridisk synpunkt är det inte olagligt att de dömer i det här fallet menar jag. Inte alls.
De tre domarna har själva uppgett att de inte anser sig vara jäviga i förhållande till åklagaren. Det hela ska nu prövas av en annan hovrätt, Hovrätten för västra Sverige.
– Mycket av det här handlar om förtroende. Har man en post som domare och säger att man inte har en nära relation så får man tro på att det gäller, säger Jan Turvall.
Clea Sangborn anser att situationen är problematisk oavsett om domarna rent juridiskt skulle vara opartiska eller inte.
– Jäv är inte bara en formell sak, jäv är också hur det framstår för parterna. Min klient har fått livstids fängelse i tingsrätten, det är otroligt viktigt att hon känner att hon får en rättvis prövning, har hon tidigare sagt till TT.
Inte ovanligt
Det argumentet håller inte, anser Jan Turvall.
– En juridisk bedömning är vad som står i lagen. Den här personen kan tycka saker och ting men det är inget underlag för att det skulle vara olagligt att de här domarna utför arbetet, säger han och tillägger att det inte är ovanligt att domare och åklagare arbetar nära varandra i olika sammanhang.
– Särskilt när det gäller mindre domstolar, tingsrätter. Då ser de här personerna varandra någon gång i veckan säkert. Det är inget märkligt med det, säger Jan Turvall.