Enligt Säpo har förundersökningen mot de två misstänkta personerna pågått under en längre tid. När de greps under tisdagsmorgonen var både polisen och Försvarsmakten med i insatsen, den senare med två helikoptrar.
– Det är inte riktigt typiskt, polisen har ju också helikoptrar. Det skulle kunna tyda på att det är något lite ovanligare på gång, säger Tony Ingesson, biträdande lektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
Krävs mer för grovt
Den ena av personerna misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, och den andra för medhjälp till brotten.
Enligt Tony Ingesson är det intressant att misstankarna dels även gäller underrättelseverksamhet mot ett annat land, dels att brottet redan nu rubriceras som grovt.
– Ska man rubricera det som grovt får man ha lite mer att gå på, och en ganska konkret idé om vad syftet med det de höll på med var, säger han.
Underrättelsebehovet har ökat
Ärendet har ingen koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har, enligt Säpo. Tony Ingesson tolkar det som att det nya fallet inte har någonting att göra med de misstänka spionbröderna.
– Bröderna har suttit gripna länge, och den huvudsakliga verksamheten var dessutom ännu längre tillbaka, säger han.
Förklaringarna till att det görs nya gripanden som kan handla om spioneri och inhämtning av information mot ett annat land kan vara många. Tony Ingesson menar att det kan vara en kombination av en ökad hotbild och en mer aktiv säkerhetspolis.
– Underrättelsebehovet för egentligen alla har blivit större i och med att det är ett spänt läge; krig i Ukraina, sabotage mot Nord Stream och drönarflygningar i Norge. Man behöver mer av den varan och man behöver det snabbare. Då blir det också ett ökat risktagande, säger Tony Ingesson.
– Samtidigt är alla kontraspionagemyndigheter mer på hugget.