Fällande dom efter attacken mot polisen

I påskas utsattes polisen för omfattande stenkastning, sparkar och slag. Polisbilar sattes i brand. Polishundar skadades. Nu döms fyra män för grovt blåljussabotage efter upploppen i Sveaparken i Örebro. Två av de dömda ska utvisas.

En polisbil i brand under upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen. Arkivbild.

En polisbil i brand under upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen. Arkivbild.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Brott2022-06-27 05:30

Under påskhelgen utbröt oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Örebro tingsrätt finner nu fyra män i åldern 20–30 år skyldiga för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Två döms också för våld mot tjänsteman. Fängelsestraffen blir mellan fyra och fem och ett halvt år. Två av männen kommer även att utvisas.

Alla fyra ska betala skadestånd till målsägandena.

Erkänt i olik grad

Männen har erkänt inblandning i händelsen i olika grad. Det är bevisat att de alla kastat sten mot polisen. Några av dem har även forcerat polisens avspärrningar och filmat händelseförloppet. Det sistnämnda anses inte vara olagligt.

Enligt domen har har det varit fråga om bland annat omfattande stenkastning, sparkar, slag med tillhyggen riktat mot polismän, hundar och fordon. Dessutom sattes flera polisbilar i brand.

Tingsrätten bedömer att våldet riktats mot poliserna i deras brottsbekämpande verksamhet i syfte att försvåra och hindra deras arbete. Vid en helhetsbedömning har tingsrätten bedömt gärningen som grovt brott.

Kommer att överklaga

Chefsåklagare Per-Erik Rinsell yrkade på att fängelsestraffen för de dömda skulle ligga i mitten av straffskalan. Han ville även att tre av dem skulle utvisas.

– Jag tycker att det är en väldigt bra dom, välskriven och välmotiverad. Det är svårt att döma påföljden, men jag tycker att tingsrätten landade ganska väl. Möjligen finns det utrymme för att ytterligare skärpa påföljden något.

Christoffer Olsson, försvarsadvokat till en av de dömda männen, säger att de inte håller med tingsrätten i ett antal av frågorna.

– Jag har redan fått instruktioner om att vi ska överklaga, säger han.

Även Johan Johansens klient kommer troligen att överklaga domen. Johansen har bara hunnit skumma igenom domen och har inte fått kontakt med klienten under dagen.

– Vi är besvikna över att det inte rubricerades som ett våldsamt upplopp, vilket mer eller mindre samtliga försvarare argumenterade för under förhandlingarna i tingsrätten.

Johansen säger att våldsamt upplopp utgår från folkmassans delaktighet.

– Bestämmer man sig för att det är blåljussabotage måste man i mycket större utsträckning utgå utifrån vad varje enskild person har gjort, säger han.

Lika fall

Det här är inte den första domen med anknytning till påskens händelser. Drygt en månad efter kravallerna dömdes en man i 30-årsåldern till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby. Domen föll i Solna tingsrätt.

Torbjörn Marell, försvarsadvokat till en av de dömda, undrar hur två domstolar kan komma fram till så olika bedömningar.

– Det är precis samma situation. Stenar kastas mot polisen med samma syfte att Paludan ska dit och bränna en koran. Lika fall ska bedömas lika.

Åklagaren tror att det finns flera orsaker till att domarna ser så olika ut. Dels att upploppen i Örebro var betydligt värre än i Rinkeby, dels att åklagaren i Stockholm valde att bara åtala för våldsamt upplopp.

– Tingsrätten prövade aldrig frågan om grovt blåljussabotage. Jag vet inte vad svaret hade blivit om tingsrätten hade kunnat pröva den frågan i Stockholm också, säger Rinsell.

Som en följd av händelsen i Sveaparken skadades över 70 poliser och åtta polisfordon. Kostnaderna för polisbilarna uppgår till drygt 2 miljoner kronor och för tjänsteutrustning till över 550 000 kronor. Tre polishundar skadades lätt under händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!