En kvinna född 1932 fick under torsdagskvällen ett telefonsamtal, och strax därefter knackade två personer som utgav sig för att vara poliser på dörren.
Personerna övertygade kvinnan om att det var stor risk för att hon skulle få inbrott i sin bostad, och uppgav att de var där för att säkra hennes tillgångar.
– Vi kan se att det har skett överföringar från hennes konto, någonstans runt 150 000 kronor, och sedan har de gjort fyra bankomatuttag, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen.
Totalt blev kvinnan av med 175 000 kronor i kontanter samt smycken till ett värde av ett par tusen kronor.
Flera liknande fall
Över tio liknande bedrägerier, där gärningsmännen utger sig för att vara poliser, har skett under de senaste två veckorna. Samtliga offer har varit äldre, födda på 20-, 30- och 40-talen.
Liknande tillvägagångssätt rapporteras från andra delar av landet. I Malmö har till exempel polisen fått in 18 sådana anmälningar från julhelgen fram till nu, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– Det här är vältaliga, lite påstridiga, personer. Ganska snabbt vinner de förtroendet hos personerna de utsätter. Man blir nog lite chockad i stunden vilket gör att man inte tänker klart, och man inte vågar annat än att lyda. Det är ju dina surt förvärvade pengar som du sparat under många år, säger Christer Fuxborg.
Sett till det snarlika tillvägagångssättet kan det handla om en och samma liga som genomför brotten.
– Men vi utesluter inte att det kan vara en copycat, att någon sett att det uppmärksammats och fått en snilleblixt och gjort samma sak.
Kan skada förtroendet
Att bedragarna utger sig för att vara poliser gör det hela extra allvarligt, menar Christer Fuxborg, eftersom det riskerar att skada förtroendet för polismyndigheten.
– Det är ett allvarligt brott att utge sig för att vara polis. Om jag skulle ringa som utredare, en faktisk polis, till en person som har blivit utsatt är det tveksamt om den personen ens kommer att vara villig att träffa mig, säger han.
Christer Fuxborg betonar att polisen aldrig gör hembesök med syfte att skydda personers värdesaker, särskilt inte sena kvällar. För att skydda sig gäller det att tänka kritiskt, säger han.
– Ställ motfrågor. Be att få tjänstenummer, be att få se polislegitimation innan du släpper in dem. Om någon ringer, be att få telefonnummer så att du kan ringa upp senare istället. Var besvärlig.