Familj döms för storskalig alkoholsmuggling

Efter storskalig alkoholsmuggling döms fem medlemmar av samma familj i Malmö till fängelse. Totalt handlar det om mer än 10 000 liter sprit, enligt åklagarens beräkningar.

Omräknat i 40-procentig sprit handlar domen om införsel av mer än 10|000 liter. Arkivbild.

Omräknat i 40-procentig sprit handlar domen om införsel av mer än 10|000 liter. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Brott2022-03-31 15:01

Mamman och pappan i familjen döms båda till två år och tre månaders fängelse. Två vuxna döttrar döms till två års fängelse vardera och parets son till fängelse i ett och ett halvt år.

– Att man engagerar barnen på detta sätt har jag inte sett i andra ärenden förut, säger åklagare Helena Lundström till TT.

Totalt handlar domen om 172 inköpsresor till Tyskland som gjorts i olika konstellationer 2018-2020. På en av smuggelbilarna hade stötdämparna anpassats för att tullpersonal inte skulle upptäcka hur tungt lastad den var.

De dömda nekar till brott, men åklagaren lade fram bevisning bland annat i form av uppgifter från de brobizzar (system för elektronisk betalning) som använts vid resorna över Öresundsbron och namnteckningar på de exportdeklarationer som gjorts i samband med alkoholinköpen i Tyskland. I beslagtagna mobiltelefoner har utredarna också hittat konversationer med kunder som velat köpa alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!