Familjefar sålde knark på Flugsvamp

Vilka är knarklangarna på Flugsvamp? En genomgång av rättsfall visar att det rör sig om teknikintresserade män, unga killar som vill finansiera sitt eget missbruk – och en till synes vanlig familjefar.

Flera knarklangare på Flugsvamp har dömts till långa fängelsestraff.

Flera knarklangare på Flugsvamp har dömts till långa fängelsestraff.

Foto: Anders Humlebo

Brott2021-10-30 07:00

I flera rättegångar har säljare de senaste åren dömts till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott på Flugsvamp.

(Alla namn är fingerade)

"Sven" – vanlig familjefar styrde knarkliga

Sven, som är i 50-årsåldern, levde ett till synes relativt normalt familjeliv på en ort i Sörmland. Samtidigt bjöd han tillsammans med tre andra män ut narkotika till försäljning på Flugsvamp 3.0 bland annat under täcknamnet Drugstore – amfetamin, kokain, ecstasy, cannabis och en mängd olika dopningspreparat. Polisen nystade under sommaren 2019 upp knarkhärvan efter omfattande spaning på ligan. Efter att mannen greps i oktober samma år stängdes ligans säljprofiler på darknet ner.

Straff: Sven dömdes till 4 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

.

"Tommy" – drev mack men ville tjäna mer

Tommy, som är i 40-årsåldern, drev en mack men tyckte att verksamheten gick dåligt och bestämde sig för att kolla runt efter ett sätt att tjäna lite extra pengar. Han hade sysslat med datorer sedan han var liten och hade tillgång till darknet. Under sina alias Drogkartellen och Orbitpharma började han sälja bland annat amfetamin på Flugsvamp 3.0. Totalt sålde han till över 300 köpare under 2019 och 2020. Under spaningen iakttog polisen Tommy posta försändelser i brevlådor på den ort i Västergötland där han bodde.

Straff: Tommy dömdes till 6 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

.

"Dragan" och "Alexander" – sålde för över sju miljoner

När två poliser knackade på hemma hos Alexander i mars 2020 möttes de av en stark cannabislukt. Lägenheten visade sig fungera som en knarkcentral. Fönstren var förtejpade och i en välorganiserad dubbelgarderob förvarades drogerna. Under namn som Kemistenshemhjälp och Konstapelknark sålde Dragan och Alexander, båda i 20-årsåldern, droger vid nära 7 700 tillfällen för minst 7,6 miljoner kronor. I en digital "dagbok" beskrev killarna sin drogförsäljning som lyckad, bland annat eftersom polisen "inte kan göra så mycket" mot sajter som Flugsvamp.

Straff: Dragan dömdes till 8 år och 6 månaders fängelse och Alexander till 8 år, båda för synnerligen grovt narkotikabrott.

.

"Andreas" – trodde han gick under radarn

Allt började med en vinglig biltur i en västmanländsk stad i augusti 2020. I bilen färdades Andreas tillsammans med en ung kvinna, så gravt påverkad av droger att hon fick föras till sjukhus. På mannens gård upptäcktes ett narkotikalabb där det framställdes metamfetamin och amfetamin. På ett USB-minne som kopplades till Andreas fanns konversationer där det bland annat skrevs att: ”jag har hållit på online av och till sen innan SR (Silk Road) blev stort och har fortfarande rent belastningsregister och håller mig under radarn”. Advokaten beskrev Andreas, som är i 30-årsåldern, som "en intelligent person", självlärd i det mesta, med ett intresse för både kemi och digitala verktyg. Totalt sålde Andreas olika substanser vid 212 tillfällen under sitt alias Kemoterapi.

Straff: Andreas dömdes till 4 års fängelse för grovt narkotikabrott.

.

"Saleem" och "Emma" – drev knarkcentral på skärgårdsö

Stugan i Roslagens skärgård fungerade som en knarkcentral. Under säljaraliaset BlackoutSWE bjöd Saleem och Emma, båda i 20-årsåldern, ut stora mängder knark som smugglats in från Nederländerna i bland annat leksaksförpackningar och pusselkartonger. Köparna fanns över hela landet. I två fall var de minderåriga. När polisen slog till mot stugan i maj 2020 låg stora mängder narkotika öppet på köksbänken. Före räden kunde spanarna följa hur paret postade mängder av vadderade kuvert i olika brevlådor. Dessa innehöll bland annat heroin, kokain, amfetamin och metamfetamin. Totalt handlade det om runt 3 000 försäljningstillfällen och paret tjänade 3,5 miljoner på affärerna.

Straff: Båda dömdes till 8 års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!