Familjehemspar frias från att ha svultit flicka

Uppsala tingsrätt frikänner två familjehemsföräldrar från Uppsala som åtalats för att ha låtit en familjehemsplacerad fyraårig flicka svälta.

Uppsala Tingsrätt frikänner paret. Arkivbild.

Uppsala Tingsrätt frikänner paret. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2023-03-29 14:13

"Det är inte ställt utom rimligt tvivel att barnet har befunnit sig i ett tillstånd av svält eller kraftig undernäring eller att familjehemsparet har begränsat barnets tillgång till mat", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Åtalet om synnerligen grov misshandel mot paret väcktes i maj i fjol, efter en nära ett år lång utredning. Misstankarna uppstod då flickan inkom till Akademiska sjukhuset i Uppsala och diagnostiserades med så kallad metabol överbelastning, även kallat refeeding syndrom.

En förutsättning för att sjukdomen ska utvecklas är att det dessförinnan har förelegat en svår undernäringssituation under längre tid, och enligt åklagare Moa Blomqvist hade paret medvetet hindrat flickan från att få i sig mat.

– Det finns tecken på att hon har varit väldigt hungrig och har letat mat. Vår bedömning är att man har gjort det här med flit, sade hon när åtal väcktes.

Talar för svält

Tingsrätten anser förvisso att det finns omständigheter som starkt talar för att flickan har haft sjukdomen och därmed tidigare befunnit sig i ett tillstånd av svält eller kraftig undernäring. Det handlar särskilt om att läkarna inte funnit någon annan förklaring till tillståndet och att flickan återhämtat sig efter ett kontrollerat näringsintag.

Samtidigt talar flera omständigheter i motsatt riktning.

Det handlar bland annat om att vissa markörer i blodet som har stor betydelse för diagnosen varit normala, samt att det bara är en person i flickans omgivning som uppfattat en sådan energibrist som enligt läkare bör kunna uppfattas hos ett barn med svält.

Inte bevisat

"För tingsrätten står det klart att barnet inte mådde bra när diagnosen ställdes. Bevisbördan ligger emellertid hos åklagaren. De nämnda omständigheterna medför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att barnet har befunnit sig i ett tillstånd av svält eller kraftig undernäring", säger chefsrådman Maria Hallqvist i ett pressmeddelande.

Mannen i paret var även åtalad för grov misshandel, då han misstänks ha slagit flickan på handen så illa att en fraktur uppstod. Han frikänns även från det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!