Fängelse för ligan bakom högskoleprovsfusk

Via företaget HP-hjälpen sålde de fuskpaket som skulle hjälpa blivande studenter till toppresultat på högskoleprovet. Nu dömer även Göta hovrätt de tre utpekade huvudpersonerna bakom fuskverksamheten till fängelse.

Så gick fusket till, enligt polisens utredning.

Så gick fusket till, enligt polisens utredning.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2021-12-01 05:30

Våren 2018, mitt under pågående högskoleprov, gjorde polisen ett stort tillslag. Det kom efter några intensiva veckor av utredning och spaning på de misstänkta, sedan man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

Nu döms de tre utpekade huvudpersonerna bakom verksamheten till fängelse i mellan tre och ett halvt år och ett år och två månader av Göta hovrätt för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit firman "HP-hjälpen" som sålde fuskpaket till provdeltagare.

"Stora intäkter"

"De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter", säger hovrättens ordförande Ann Ganelind om domen mot de tre männen i ett pressmeddelande.

Domen innebär att straffet fastställs för den utpekade huvudmannen, en 29-åring som hela tiden nekat till brott.

– Jag har läst domen övergripande i dag och kan konstatera att hovrätten dömer min klient på ett liknande sätt som tingsrätten gjorde. Jag tror att min klient vill klaga på det här till Högsta domstolen, men jag har inte haft något möte med min klient ännu, säger advokat Edward Lundqvist som företräder 29-åringen.

De två andra, 26 respektive 24 år får sänkta straff jämfört med i tingsrätten, då de frikänns för skattebrott och bokföringsbrott. Till skillnad från huvudmannen bedöms de inte ha varit ansvariga för verksamheten.

Ingen dubbelbestraffning

Hovrätten fastställer även domen mot andra personer som på andra sätt hjälpt till med fuskverksamheten.

I tingsrätten dömdes även 23 provskrivare som köpt fuskpaketen, för brottet osann försäkran. Detta då de lögnaktigt försäkrat att de inte fuskat på provet. Ett tiotal av dessa hade överklagat då de ansåg att de dubbelbestraffades då de både fick sina provresultat återkallade och stängdes av från att göra provet och samtidigt dömdes i domstol. Hovrätten konstaterar dock att det inte är fråga om dubbelbestraffning och fastställer alla fällande domar utom en.

Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Bild från förundersökningen, som visar hur ett stort antal telefoner kopplats upp för att möjliggöra fusket. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!