Vid lunchtid på onsdagen barrikaderade sig två morddömda fångar i ett vaktrum på Hällbyanstalten med två kriminalvårdare tagna som gisslan.
Larmet nådde snart polisen, som inledde en särskild insats. Kriminalvården kallade dit två av sina förhandlare, med uppdrag att i samverkan med polisens förhandlare sköta snacket med gisslantagarna.
– Till en början var situationen ganska stressig och hetsig, med intagna som var exalterade. Stämningen var mycket hård, säger anstaltschefen Peter Kjellin till TT.
Men läget lugnade sig ganska snart och huvudförhandlaren fick i gång en bra dialog med fångarna, vars främsta krav var att få lämna fängelset i en helikopter.
– Det kommer inte att ske, klargjorde förhandlaren tidigt, säger Kjellin.
Pizza mot gisslan
Däremot kunde Kriminalvården tillgodose gisslantagarnas sekundära krav: varsin kebabpizza till alla på avdelningen. När pizzan levererats – vid 19-tiden – släppte fångarna den ena av kriminalvårdarna.
I slutskedet av gisslandramat började de intagna uppvisa rädsla för att skadas av polisen eller personal från Kriminalvården.
– Då handlade förhandlarnas jobb mycket om att få dem att förstå att ingen kommer att göra dem illa. Att om de bara släpper den sista gisslan, så kommer de att bli gripna, ingenting annat kommer att hända, säger Kjellin.
Runt 21.30 släpptes slutligen den sista gisslan. Polisen kunde gripa gärningsmännen helt odramatiskt i det utrymme där de befunnit sig under gisslansituationen. Därefter fördes fångarna till polishuset i Eskilstuna.
– Det skedde utan någon form av motstånd eller våldsanvändning, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna som under gårdagen var kommenderingschef i polisens särskilda händelse.
Motivet utreds
Vad som föranledde den dramatiska händelsen är inte känt, inte heller varför gärningsmännen till slut gav upp.
– Det kommer vi veta mer om när utredningen är klar. Antingen nådde de den målbild de hade eller så insåg de att de inte kommer att nå sin målbild, ihop med bra arbete från förhandlarna. De gjorde heller inget motstånd vid gripandet eller har visat några sådana attityder här hos oss, säger Sjöqvist.
Polisen i Eskilstuna hade redan på förhand uppgjorda planer för hur den ska arbeta när situationer uppstår på fängelset.
– Men alltid när det blir sådana här situationer måste man kunna anpassa sig efter situationen. Men definitivt kan jag säga att det arbete som gjorts innan underlättade, säger Christer Sjöqvist.