Den 42-årige mannen döms av Skaraborgs tingsrätt även för brott mot griftefriden. När kvinnan hittades var kroppen skändad.
Kvinnan, som var i ungefär samma ålder, anmäldes som försvunnen en lördag i november. Nästa dag greps 42-åringen som misstänkt för människorov.
Dagen därefter hittades kvinnan i en lägenhet, och brottsmisstanken ändrades till mord. Hon hade fått många hugg med en kniv eller något annat vasst föremål. Mordet var särskilt hänsynslöst, enligt tingsrätten.
Nästan 1 000 sms
De två hade tidigare haft en kärleksrelation. Men enligt kammaråklagare Berit Andreasson hade kvinnan berättat för en rad personer att mannen hotade och trakasserade henne. Under en månad sände 42-åringen nästan 1 000 sms till kvinnan.
42-åringen dömdes 2016 för bland annat grov mordbrand, olaga hot och skadegörelse. Domen blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
När mordet skedde fick 42-åringen öppen vård. En läkare hade dock beslutat föreslå att han skulle tas in för sluten vård igen.
Men en ny undersökning visar att 42-åringen inte har någon allvarlig psykisk störning, och att han inte heller haft det tidigare. I stället bedöms mannen ha simulerat symtom på psykos, för att inte dömas till fängelse. Han har själv berättat om detta, enligt domen.
Psykopatiska drag
Däremot har 42-åringen "ett antisocialt personlighetssyndrom med narcissistiska och psykopatiska drag".
Olika personer som vårdat mannen inom psykiatrin har kallat honom "oerhört manipulativ", men även "snäll, men mycket inställsam", enligt tingsrättens dom.
– Att någon medvetet fejkar att man är psykiskt sjuk är väldigt, väldigt ovanligt, säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri och överläkare på Rättsmedicinalverket.
Det är också svårt att genomföra på ett trovärdigt sätt.
– Det räcker inte alls att någon sitter och beskriver symtom, säger Marianne Kristiansson.
Motsatsen vanligare
Beteendet vid brottet och på häktet, om personen förvaras där, spelar stor roll.
Det motsatta fejkandet är vanligare, enligt Kristiansson.
– Jag ser det som ett större problem att personer som är väldigt psykiskt sjuka inte vill vara det och därför försöker skärpa sig.
– Det blir senare ett stort problem för kriminalvården, för då orkar de här personerna inte hålla tillbaka och blir i stället mer sjuka, tillägger Marianne Kristiansson.
42-åringen döms nu också att betala sammanlagt nästan en halv miljon kronor i skadestånd till den mördade kvinnans släktingar och dödsbo.
"Fick en blackout"
Mannen och hans advokat Fatima Söderqvist ska fundera på om de vill överklaga domen, i första hand för att få fängelsestraffet tidsbestämt.
Fatima Söderqvist skriver i ett sms till TT att åklagaren inte bevisat att gärningen var planerad. Advokaten framhåller också att 42-åringen har en dokumenterat nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, med tanke på sitt personlighetssyndrom.
Mannen uppger att han fick en blackout och inte minns vad som hände när kvinnan dog.