Färre anmälda utomhusvåldtäkter i sommar

Antalet anmälningar om våldtäkt utomhus har i sommar varit de lägsta på de senaste fem åren. –Det ska bli intressant att se om siffran håller i sig eller om det är en tillfällig dipp, säger Anna Lindström som är polisens samordnare för särskilt utsatta brottsoffer.

Foto: Johan Hallnäs

Brott2022-08-28 08:08

Från den 1 juni till den 15 augusti i år anmäldes 235 försök till, eller fullbordad våldtäkt utomhus. Under motsvarande period 2021 inkom 318 anmälningar och året dessförinnan 325.

Anna Lindström, som jobbar på polisens nationella operativa avdelnings utvecklingscentrum Väst, säger att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser av eller förklara den nedgång som syns i sommarens anmälningsstatistik.

– Man ser en minskning i inflödet men det är svårt att svara på om det begås färre våldtäkter eller om det är för att offren inte anmäler de brott man har varit utsatt för.

Ord mot ord

Hon säger att en överfallsvåldtäkt utomhus där polis kallas till platsen självklart blir anmäld. Men precis som med våldtäkter som begås inomhus kan den finnas en rädsla hos offret för att inte bli trodd.

– Alla utomhusvåldtäkter är inte överfallsvåldtäkter som begås av en för offret helt okänd gärningsman. Ofta är det ju ord mot ord-situationer även om det sker utomhus, säger Anna Lindström.

Den utsatta kan också känna skam och av det skälet avstå från att anmäla.

– Det är ett brott med mycket skuld och skam. Många kanske känner och tror att andra kanske ska tycka att man får skylla sig själv för att man har försatt sig i en situation, vilket är helt fel.

Inte prioriterat

De mer uttömmande svaren om vad som ligger bakom sommarens vikande antal anmälningar om utomhusvåldtäkt kommer att dröja tills hela året kan summeras.

– Det ska bli intressant att se om siffran håller i sig eller om det är en tillfällig dipp, säger Anna Lindström.

Hon säger att polisen tidigare inte haft fokus på att analysera statistik och siffror inom just det här brottsområdet men att det nu håller på att ändras.

– Det beror inte bara på oss utan också på att det är mycket krav och fokus på gängkriminaliteten och att man ska titta på den och vad man ska sätta in för insatser. Men för det här området har det kanske inte funnits lika stort intresse, varken från media eller samhället i stort. Vi har inte kravet på oss att analysera det på samma sätt som när det gäller skjutningarna bland annat. Tyvärr är det så det har varit men det är något som vi jobbar med nu.

Fakta: Antal anmälda utomhusvåldtäkter

Antal anmälningar om försök till, eller fullbordad våldtäkt utomhus under perioden den 1 juni till den 15 augusti de senaste fem åren.

2022: 235

2021: 318

2020: 325

2019: 270

2018: 292

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!