Nedrivna affischer och klotter på valstugor. Det tillhör det allra vanligaste av de brott som kan kopplas till valrörelsen, enligt polisen.
Redan i mars förra året inledde myndigheten sitt arbete inför valet 2022, i form av en nationell särskild händelse. I det ingår att polisen sammanställer hur många valrelaterade brott som begås vecka för vecka från i våras och fram till valdagen, något som också gjordes i samband med valet 2018.
– Det är för att vi behöver kunna på förhand förutse vilka brotten är och var de i så fall sker, så vi kan rikta våra resurser, säger Jonas Hysing som är polisens kommenderingschef för den särskilda händelsen Val 2022.
Vid en jämförelse syns hur de valrelaterade brotten 2022 nästan varje vecka legat under eller på ungefär samma nivå som 2018.
– Det är färre brott som kan kopplas till valet 2022 än vad vi hade 2018, alla brottskategorier ligger i princip under, väldigt tydligt, säger Jonas Hysing.
Följer brottsutvecklingen
Från vecka 14 och fram till och med i torsdags hade nära 900 valrelaterade brott rapporterats, enligt polisens statistik. De senaste veckorna har antalet gått tydligt uppåt, vecka 32 rapporterades 175 brott in varav 114 markerats som skadegörelse. Under vecka 33 var antalet brott 82 fram till torsdagen, varav 58 skadegörelse.
– När affischeringen drar igång, då får vi in väldigt många anmälningar om skadegörelse. Men det kan också vara klotter och skadegörelse på valstugor, säger Jonas Hysing.
2018 hade vid den här tiden 1 300 brott med koppling till valet skett. Totalt under den valrörelsen landade det på 2 336 brott.
– Det utgjorde 3,1 promille av det totala antalet brott under samma period. Så det är inte särskilt många brott som är kopplade till valet.
Exakt vad årets minskning beror på kan han inte svara på.
– Det vi kan se är att det följer brottsutvecklingen generellt. Skadegörelser är färre även om de inte är kopplade till valrörelsen. Så att det följer den generella brottsutvecklingen är väl en försiktig första tolkning.
Upploppen påverkar
2022 års minskning syns dock bara under förutsättning att man inte räknar med påskveckan och upploppen som ägde rum i samband med den högerextrema politikern Rasmus Paludan och partiet Stram kurs valmöten.
– Det kan man i och för sig fundera på om det hade med valet att göra eller inte. Nu hanterade vi det inom ramen för den här kommenderingen, men den händelsen är väldigt speciell och den är inte särskilt representativ heller, säger Hysing.
Medräknat den veckan hamnar totalsiffran hittills i stället på drygt 1 400 valrelaterade brott.
Efter påskupploppen har Stram kurs haft ytterligare 50 sammankomster.
– Ingen har haft allvarligare ordningsstörningar, utan det har varit mindre ordningsstörningar eller inga ordningsstörningar alls, säger Jonas Hysing.
När nu valdagen närmar sig räknar han med att de valrelaterade brotten kommer att öka.
– Om det följer utvecklingen som vi hade 2018 så kommer alla brottstyper att öka något, men följer vi trenden för i år så kommer vi ändå ligga under 2018.