Färre sprängningar – men fler mot bostäder

Sprängningarna i Sverige har minskat, men de som sker riktas i allt högre utsträckning mot bostäder, enligt 2021 års lägesrapport från Polismyndighetens nationella bombdatacenter.

Stora skador på entrén till ett bostadshus i Malmö där en termosbomb detonerade i februari. Arkivbild.

Stora skador på entrén till ett bostadshus i Malmö där en termosbomb detonerade i februari. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-16 11:41

"Det är särskilt oroande eftersom explosionerna främst sker nattetid, när folk är hemma", säger Malin Nygren, chef för Nationellt bombdatacenter, i ett pressmeddelande.

2021 skedde totalt 88 explosioner, att jämföra med 98 året dessförinnan. De flesta sker i de tre storstadsregionerna. Flera av dåden kan kopplas till den organiserade brottsligheten och är ett sätt att skrämma eller pressa personer på pengar enligt polisen.

"Det allvarliga med den här typen av utpressningsmetod är att den drabbar så många fler än bara det tilltänkta offret", säger Nygren.

Vanligast är spränganordningar som är tidsutlösta och av sådan typ som antänds med hjälp av stubin. Detta innebär att gärningspersoner när stubinen väl är tänd tappar kontrollen över anordningen, och det ökar risken för personer som befinner sig i närheten, skriver polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!