Fastställda domar för gängledare och rappare

Mordförsök mot fienden, synnerligen grova narkotika- och vapenbrott och kidnappningen där flera rapartister varit inblandade. Nu har hovrätten kommit med sin dom om den omfattande och grova brottsligheten kring Vårbynätverket, med bas i södra Stockholm.

Illustration från förhandlingen i hovrätten mot ett stort antal personer med koppling till Vårbynätverket.

Illustration från förhandlingen i hovrätten mot ett stort antal personer med koppling till Vårbynätverket.

Foto: TT

Brott2022-02-18 05:30

17 år och tio månaders fängelse blir straffet för den utpekade nätverksledaren, 33-årige Chihab Lamouri, då Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom i påföljdsfrågan. Han döms för en diger lista av grov brottslighet: mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott samt människorov, för att nämna några exempel. Åklagaren hade yrkat på livstid, men så långt går alltså inte hovrätten.

– Det vi konstaterar i domen är att det rör sig om grov organiserad brottslighet och det är mycket allvarliga brott. Men straffvärdet för den samlade brottsligheten för den här utpekade huvudmannen når inte riktigt upp till livstids fängelse, som är förbehållet de allra grövsta brotten, säger hovrättsrådet Henrik Matz, och fortsätter:

– Men vi dömer huvudmannen till fängelse i närmare 18 år, och 18 år är ju det högsta tidsbestämda fängelsestraffet.

Chihab Lamouri har nekat till brott.

Tydlig hierarki

Det nätverk som han har lett har beskrivits som att det haft en militärliknande organisation med tydlig hierarki och roller. Den så kallade platschefen, närmast i rang efter Lamouri, döms liksom i tingsrätten tolv års fängelse. Det blir långa fängelsestraff även för en rad andra män som haft höga positioner i rangordningen och fungerat som "mellanchefer" eller "kaptener".

En 28-årig man som varit en ledande figur inom ett nätverk med koppling till Hagsätra, och som har haft ett nära samarbete med Vårbynätverkets ledare, döms till 14 års fängelse av hovrätten, samma påföljd som i tingsrätten.

Den mest uppmärksammade delen av målet rör kidnappningen av den numer avlidne rapartisten Nils "Einár" Grönberg, där två andra rappare, Haval Khalil och Yasin Mahamoud, varit inblandade. Även hovrätten dömer Khalil till två år och sex månaders fängelse för medhjälp till människorov och medhjälp till rån och Mahamoud till 10 månaders fängelse förberedelse till människorov. Yasin Mahamoud har redan avtjänat sitt straff i häktet. Båda har nekat till brott.

Ville döda rivalen

Det mordförsök som flera av de inblandade döms för riktade sig mot en 29-årig man i ett rivaliserande nätverk, som beskrivits som en "dödsfiende" till Chihab Lamouri. Personer inom Vårbynätverket försökte döda 29-åringen redan i januari 2020, då han besköts vid en bensinstation vid Kungens kurva i södra Stockholm.

Mannen som var måltavla klarade sig, men en annan man dödades och en kvinna skadades. Efter händelsen vid macken började Vårbynätverket att planera ett nytt mordförsök på sin "rival", och det är detta som det nu aktuella målet handlat om. Planerna blåstes av då 29-åringen under våren greps och häktades.

Filip Rydin, som företräder Chihab Lamouri, säger att han och klienten ställer sig som mest frågande till just mordförsöket.

– Det blir märkligt att man kan dömas för ett mordförsök på någon som objektivt sett sitter häktad och det är det som utgör den stora grundplåten till den påföljd som hovrätten finner, säger han och tillägger att försvaret ska fundera över en överklagan i den delen.

"Diskutera detta"

Åklagare och förundersökningsledare Anna Stråth säger till TT att hon är mycket nöjd med hovrättens dom, som i stora delar går på åklagarsidans linje. Även om de flesta straffen fastställs så ser hovrätten allvarligare på vissa gärningar, precis som åklagarna ville.

– Till exempel så bedömer de en chaufför vid mordförsöket som gärningsman och inte bara som medhjälpare, säger Anna Stråth.

Däremot ansåg rätten alltså att det saknas lagstöd för livstidsstraff för ledaren.

– Jag kan konstatera att vad jag känner till så finns det inget brott som någonsin har åtalats och dömts i Sverige där det har varit en nätverksledare som har begått så mycket och så grova brott. Om det här inte är något som man ska få livstid för så kanske det finns anledning att diskutera detta, mer på ett politiskt plan, säger Anna Stråth.

Nätverkets struktur. Högst upp återfinns ledaren, under honom finns platschefen och kaptener, samt utförare eller soldater – ofta mycket unga personer som gått nätverkets ärenden.
Nätverkets struktur. Högst upp återfinns ledaren, under honom finns platschefen och kaptener, samt utförare eller soldater – ofta mycket unga personer som gått nätverkets ärenden.
Bakgrund: Processen mot Vårbynätverket

Rättegången är ett av de största gängmål som Stockholm har sett och handlar om grov och organiserad brottslighet kopplat till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.

Det så kallade Vårbynätverket har beskrivits som mycket hierarkiskt och militärt inspirerat med en tydlig ledare i toppen – Chihab Lamouri, som tingsrätt och hovrätt dömer till 17 år och 10 månaders fängelse för inblandning i nästan samtliga åtalspunkter. Under honom har det funnits en "platschef" i Vårby, samt "mellanchefer" eller "kaptener". Dessa kaptener har i sin tur styrt över personer som beskrivs som "kaptener i fält". Längst ned i hierarkin hittas mycket unga personer, som kan kallas soldater eller utförare. Man har också samarbetat med nätverk i andra områden.

Totalt dömdes 27 personer i tingsrätten, som sammantaget utdömde 147 års fängelse i målet. Bevisningen bygger till stora delar på kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat.

Både åklagare och tilltalade överklagade. Den 19 februari 2022 kom Svea hovrätt med sitt avgörande, som i stora delar fastställde tingsrättsdomen.

Källa: Södertörns tingsrätt, Svea hovrätt, med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!