Fem år för Nytorgsmannen även i hovrätten

Det blir fem års fängelse även i hovrätten för den så kallade Nytorgsmannen. 34-åringen fälls för bland annat sju våldtäkter och flera sexuella övergrepp och ofredanden – brott som i flera fall filmades av mannen.

Illustration från tingsrättsförhandlingen mot Nytorgsmannen. Arkivbild.

Illustration från tingsrättsförhandlingen mot Nytorgsmannen. Arkivbild.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2022-02-15 05:45

Polisen kom brotten på spåren då 34-åringen utreddes för narkotikabrott och filmer hittades i hans mobil. På dessa syntes hur mannen utsatte kvinnor, som till synes sov eller var medvetslösa, för olika sexuella övergrepp. Flera av gärningarna har skett i mannens bostad vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.

I november 2021 dömdes mannen av Södertörns tingsrätt till fem års fängelse för sju våldtäkter, varav tre bedömdes vara av normalgraden, två mindre grova våldtäkter samt två oaktsamma våldtäkter. Det sistnämnda rörde det relativt nya brottet som betyder att gärningsmannen varit grovt oaktsam i förhållande till att den andra personen inte deltar frivilligt.

Han fälldes också för åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, en grov fridskränkning och viss annan brottslighet.

Yrkat på tolv

Ursprungligen hade han stått åtalad för 24 våldtäkter varav en grov, samt för grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott, mot totalt 24 kvinnor. Åklagaren yrkade i tingsrätten på tolv års fängelse.

Att tingsrätten kom fram till ett betydligt lägre straff än så hade att göra med att den bedömt flera av gärningarna på ett annat sätt än åklagaren.

Mannen själv, som delvis erkänt brotten, överklagade inte den domen. Det gjorde dock åklagaren, och under tisdagen kom Svea hovrätts dom i målet. Och hovrätten instämmer helt i de bedömningar tingsrätten gjort kring vad som är bevisat, hur de olika brotten ska rubriceras, hur långt fängelsestraffet ska vara och skadeståndens storlek.

En skiljaktig

Detta innebär att hovrätten fastställer tingsrättens dom om fem års fängelse och även att skadeståndet på totalt 1,1 miljoner kronor till målsägarna står fast.

"Hovrätten har efter en noggrann prövning av målet i de delar där tingsrättens dom har överklagats kommit till samma slutsatser som tingsrätten. Tingsrättens dom ska därför inte ändras", säger hovrättsrådet Mari-Ann Roos, referent i målet, i en skriftlig kommentar.

Ett av hovrättsråden är skiljaktig när det gäller en av de oaktsamma våldtäkterna, och anser att den ska bedömas som en uppsåtlig våldtäkt.

"Inte självklart"

Om även hovrättsdomen kommer att överklagas från åklagarhåll är i nuläget oklart. Det är bara riksåklagaren som är behörig att överklaga till Högsta domstolen.

– Det är någonting som man får fundera lite grann på. Det är flera olika rättsfrågor som kanske kan vara intressanta, bland annat det samlade straffvärdet och var gränsen går mellan våldtäkt och sexuellt övergrepp, säger Helena Nordstrand, den åklagare som lett utredningen.

TT: Nu har två domstolar gjort exakt samma bedömning av det här målet och dömer honom för betydligt färre våldtäkter än vad du åtalat för – gick du för långt i ditt åtal mot den här mannen?

– Nu med facit i hand kanske man kan tycka det, men samtidigt var det inte självklart på något sätt hur de här gärningarna skulle rubriceras. Den frågan ska underställas i första hand tingsrätten och i andra hand hovrätten, och nu har domstolarna kommit fram till det här och han är dömd för väldigt många av de här gärningarna.

Fakta: Rättsprocessen mot "Nytorgsmannen"

Mannen har stått åtalad för brott under 26 åtalspunkter, 24 av dessa handlade om våldtäkter varav en bedömdes av åklagaren som grov våldtäkt.

I november 2021 dömdes mannen av Södertörns tingsrätt till fem års fängelse för sju våldtäkter: tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter samt två fall av det nya brottet oaktsam våldtäkt. Mannen dömdes också för åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, en grov fridskränkning och viss annan brottslighet. Rätten beslutade även att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor.

Mannen frikändes i tingsrätten från åtta våldtäkter mot fem olika målsägande. En av dessa rörde den våldtäkt som av åklagaren bedömts som grov. Åklagaren överklagade 16 av åtalspunkterna i domen, bland annat då hon ville att fler av brotten ska bedömas som våldtäkt.

Svea hovrätt fastställde den 15 februari 2022 tingsrättens dom i sin helhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!