Fem döms för kraftiga explosioner i Stockholm

Två dagar i rad detonerade kraftiga explosioner i Stockholm i januari. Nu dömer Svea hovrätt fem personer för inblandning i sprängningarna.

Explosionen på Södermalm i Stockholm den 17 januari ledde till omfattande fasadskador, men ingen person skadades. Arkivbild.

Explosionen på Södermalm i Stockholm den 17 januari ledde till omfattande fasadskador, men ingen person skadades. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2023-10-04 11:12

Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom i stora delar, men skärper påföljderna för de dömda, enligt ett pressmeddelande.

En 25-årig man döms bland annat för att ha legat bakom en av explosionerna, vid entrén till en restaurang på Södermalm i Stockholm. Hans straff skärps från 4,5 års fängelse till 5 års fängelse. Hovrätten beslutar till skillnad från tingsrätten att mannen ska utvisas.

Två pojkar som i dag är 17 år döms tillsammans med två män i 25-och 30-årsåldern för att ha orsakat den andra explosionen, i en port till ett kontorshus i Kista i nordvästra Stockholm.

De två pojkarna, som var på rymmen från sina placeringar på HVB-hem då brotten begicks, döms till sluten ungdomsvård i 10 månader. De döms även för grovt vapenbrott då de förvarade en automatkarbin i den lägenhet de vistades i under sin tid på rymmen.

Explosionen på Södermalm inträffade natten mot den 17 januari. Ingen person skadades, men explosionen orsakade stora skador på restaurangens fasad samt skador på fönster på närbelägna hus och bilar.

Tidigt morgonen därpå inträffade explosionen i Kista. Porten till kontorshuset förstördes och tre våningsplan skadades. Inte heller då kom någon till skada.

Enligt utredningen bottar de två explosionerna i en konflikt mellan de kriminella Foxtrot- och Dalenätverken, som pågått i framför allt i Stockholmsområdet sedan slutet av förra året. Konflikten ska delvis ha handlat om en strid om narkotikamarknaden i Sundsvall.

Förödelse efter explosionen i Kista i nordvästra Stockholm den 18 januari. Arkivbild.
Förödelse efter explosionen i Kista i nordvästra Stockholm den 18 januari. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!