Fickstölderna ökar – så kan du skydda dig

Fickstölderna har ökat rejält under året jämfört med året före. Det är framför allt yngre personer som utsätts.

Fickstölderna minskade av förklarliga skäl under pandemiåren. Arkivbild.

Fickstölderna minskade av förklarliga skäl under pandemiåren. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2022-10-26 02:06

Fickstölderna har ökat med 48 procent mellan januari och september i år jämfört med samma period 2021, skriver Stöldskyddsföreningen (SSF) i ett pressmeddelande. Totalt anmäldes 16 838 fickstölder under perioden. Ökningen hänger ihop med att coronarestriktionerna släppt och att fler är ute i större folksamlingar.

Enligt SSF jobbar ficktjuvarna ofta i grupp, där en person distraherar medan de andra stjäl. Trängsel förenklar den metoden och ficktjuvarna trivs därför extra bra på restauranger, i köpcentrum, köer och i kollektivtrafiken.

"Var mer observant än vanligt om någon okänd person puttas, ber om hjälp med något eller står extra nära", säger Lina Nilsson, som är rådgivningsexpert på SSF, i pressmeddelandet.

Det som har stulits mest är mobiltelefoner, bankkort, plånböcker, id-handlingar och väskor. Över hälften av de utsatta är mellan 18 och 35 år. De flesta stölder sker under sen kväll och natt, framför allt på helgen.

Mängden stölder varierar kraftigt över landet. Region Bergslagen har sett den största ökningen av fickstölder under perioden. Där har de ökat med 73 procent. I region Syd är motsvarande siffra 34 procent.

Fakta: Minska risken att bli bestulen

Håll handväskan stängd och bär den under armen eller framför dig.

Häng inte jackan på stolen bakom dig.

Förvara aldrig värdesaker i bakfickorna.

Dölj din kod när du använder betalkort.

Källa: SSF och Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!