Fler demonstranter befaras – gränskontroll skärps

Tillståndet för motdemonstrationen vid den eritreanska festivalen på Järvafältet i Stockholm har dragits in efter torsdagens upplopp. Men polisen befarar nya oroligheter efter uppgifter om att motdemonstranter från Nederländerna är på väg till Sverige. Nu skärps gränskontrollen.

Tumultet utbröt på en eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm på torsdagen och bilar sattes i brand.

Tumultet utbröt på en eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm på torsdagen och bilar sattes i brand.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Brott2023-08-04 06:57

Calle Persson, presstalesperson vid polisen, bekräftar uppgifterna för TT som Expressen var först med att rapportera om att motdemonstranter är på väg i buss till Sverige från Nederländerna. Därför utökas gränskontrollen i södra Sverige.

– Med tanke på det som har hänt i Stockholm och de uppgifter som vi har fått kommer vi att kontrollera bussar i högre utsträckning än vanligt. Vi kommer att göra kontroller enligt utlänningslagen som det alltid görs, säger Calle Persson.

Samtidigt understryker han att det ska mycket till för att neka någon inresa till Sverige om man kommer från andra Schengenländer.

Fortsatt tillstånd för festivalen

Protesten mot festivalen skulle fortsatt under fredagen och lördagen men tillståndet har nu alltså dragits in. Polisen ser en risk i att ordningsproblemen fortsätter.

– Det som inträffade i går är inte på något sätt okej. Man begår flera olika brott, bryter mot tillståndet, man lämnar den anvisade platsen, man tar sig in till den andra allmänna sammankomsten och begår mordbrand, blåljussabotage och våldsamt upplopp, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Festivalen behåller sitt tillstånd och fortsätter till söndag.

– I nuläget så har vi inte funnit att den här festivalen brutit mot villkoren, säger Wikdahl.

Polisen kommer att ha mycket personal i området även under fredagen och tar höjd för nya oroligheter. De kommer även att kamerabevaka området både med fasta kameror och med drönare.

Upplopp och mordbrand

Festivalen arrangeras årligen av personer som uppges stötta den eritreanska regimen och det var när en stor grupp med regimkritiska demonstranter kom till fältet som stenar och påkar började kastas och bilar sättas i brand.

Ett tält på festivalområdet började också brinna. Hjälmklädda poliser höll en stor del av Järvafältet avspärrat. Människor tog sig upp på E18 och trafiken stoppades.

Över 50 personer skadades – varav åtta allvarligt – och uppemot 140 personer frihetsberövades i samband med tumultet under torsdagen. Tre poliser skadades.

Misstankarna gäller våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage men det är oklart hur många av de som frihetsberövades som är misstänkta.

Vid lunchtid på fredagen vårdades fortfarande 14 personer på sjukhus för sina skador, enligt Region Stockholm.

"Det har varit många skadade och en svår situation för vår personal att verka i. Eftersom festivalen kommer att fortsätta under helgen följer vi noga händelseutvecklingen", säger Patrik Söderberg, chefsläkare inom Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Lägger oss inte i det"

Lokalpolitikern Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad, anser att det är ett haveri att demonstrationen tilläts så nära festivalen och han tycker också att staden och polisen borde stoppa festivalen.

TT: Varför har de fått tillstånd för festivalen när det rapporterats om att de stöttar regimen?

– Det lägger inte vi oss i, vad man har för åsikter är inte en del av frågan. Det borde vara allmänt känt vid det här laget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Enligt polisen reste personer från andra länder hit i syfte att delta i motdemonstrationen. Personer har också hindrats att resa in till Sverige och under själva våldsamheterna omhändertogs 40 personer.

– Det var personer som inte kunde visa att de hade rätt att vara i landet, säger Wikdahl.

Fakta: Festivalen på Järvafältet

Festivalen i fråga, Festival Eritrea Scandinavia, har anordnats sedan 1990-talet, enligt Nyhetsbyrån Järva. Evenemanget har tidigare fått kritik för att gå den eritreanska regimens ärenden. Det har också rapporterats om att regimen tjänar miljontals kronor på festivalen.

Tidigare har många demonstrerat mot festivalen under parollen "Dawit Isaak Campaign" efter den eritreansk-svenske författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Eritrea frigjorde sig från Etiopien 1993. Eritrea under ledning av Isaias Afwerki är i praktiken en enpartistat och en av världens hårdaste diktaturer.

Källa: TT, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!